Україна отримала €1,5 млрд перехідного фінансування в рамках Ukraine Facility від ЄС /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна отримала €1,5 млрд перехідного фінансування в рамках Ukraine Facility від ЄС

Getty Images

До держбюджету України надійшов другий транш в рамках перехідного фінансування обсягом €1,5 млрд відповідно до інструменту Європейського Союзу Ukraine Facility, повідомляє Міністерство фінансів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами міністра фінансів Сергія Марченка, Євросоюз є найбільшим донором бюджетної підтримки від лютого 2022-го, надавши Україні понад €31 млрд. 
  • Ukraine Facility допоможе своєчасно та в повному обсязі забезпечувати нагальні бюджетні потреби в соціальній сфері, а також реалізацію відновлення та реконструкції. 
  • У березні до держбюджету надійшов перший транш обсягом €4,5 млрд. Виконавши всі пʼять реформ у сферах управління державними фінансами, боротьби з корупцією, розвитку бізнес-середовища, Україна залучила загалом €6 млрд передбачених механізмом перехідного фінансування.

Контекст

15 квітня Єврокомісія схвалила план України у межах Ukraine Facility, що налічує конкретний перелік структурних реформ та заходів, які сприятимуть стійкому розвитку економіки України, «зеленому» переходу, цифровій трансформації та європейській інтеграції. Рішення потребує остаточного затвердження Радою ЄС. 

Після ухвалення плану, а також підписання усіх міжнародних договорів та виконання внутрішньодержавних процедур, як очікується, до державного бюджету буде спрямовано €1,9 млрд безумовного фінансування.

Інструмент Ukraine Facility передбачає можливість отримання Україною у 2024–2027 роках фінансової та технічної допомоги ЄС на загальну суму €50 млрд. З них на бюджетну підтримку буде спрямовано €38,27 млрд, інвестиційний фонд – €6,97 млрд, на технічну та адміністративну підтримку – €4,76 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні