Категорія
Новини
Дата

Україна отримала перший транш від ЄС на €3 млрд. Наступні надходитимуть з березня

Єврокомісія 17 січня виплатила Україні перший транш у розмірі €3 млрд з макрофінансової допомоги на €18 млрд, йдеться у пресрелізі комісії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Наступні виплати по €1,5 млрд за раз ЄС здійснюватиме щомісяця, починаючи з березня.
  • Ці кошти дадуть змогу Україні продовжувати виплачувати зарплати, пенсії, підтримувати функціонування основних громадських закладів, зокрема лікарень, шкіл і житла для переселенців, зазначили в ЄК. 
  • Також макрофін ЄС має допомогти Україні відновити інфраструктуру та підтримувати макроекономічну стабільність, зазначається в пресрелізі.

Контекст

Наприкінці 2022-го Європарламент та Рада ЄС схвалили виділення €18 млрд макрофінансової допомоги Україні 2023 року. Ці кредитні кошти матимуть 10-річний пільговий період.

На початку січня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна очікує на перший транш вже цього місяця. 16 січня це підтвердила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Євросоюз також готується до відновлення України. Уже цього місяця відбудеться запуск платформи міжнародних донорів, створеної ЄС разом із партнерами з G7.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні