Категорія
Світ
Дата

Без Байдена та Сі Цзіньпіна, але з Зеленським та 100 мільярдерами. Що пишуть світові медіа про Всесвітній економічний форум у Давосі

Всесвітній економічний форум, який щороку проходить у швейцарському курортному містечку Давос, почався 16 січня й закінчиться 20-го. Що пишуть іноземні ЗМІ про цей зʼїзд, його гостей та теми обговорень

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Обставини для щорічного зʼїзду найбагатших і найвпливовіших залишають бажати кращого. «У нас на порозі полікриза, адже так багато всього відбувається одночасно, – сказала Bloomberg Television Саадіа Західі, керівна директорка форуму. – До вже відомого набору токсичних світових проблем додалися нові, такі як війна та вірус. Отож кліматичний і людський розвиток повинні бути найважливішими питаннями для світових лідерів, щоб людство могло встояти перед майбутніми випробуваннями».

Тому тема цьогорічного зібрання звучить як «Співпраця у фрагментованому світі».

«Немає жодних сумнівів, що наша 53-тя зустріч у Давосі відбудеться на фоні найскладніших геополітичних й економічних обставин за останні кілька десятиліть», – наводить слова президента форуму Берге Бренде Associated Press.

Серед головних проблем він називає загрозу світової рецесії, зростання цін на енергоресурси та продовольство, а також на потребу вирішення проблеми глобального потепління.

Високі гості

За повідомленням Reuters, на ВЕФ планують завітати близько 2700 лідерів, серед яких 370 публічних осіб зі 130 країн.

Бренде розповів про «рекордну кількість» голів держав та очільників урядів, які завітають на форум, – 52. Майже 300 міністрів різних країн збираються відвідати захід.

Президент форуму зазначив, що деякі делегації попросили не розкривати імена своїх учасників із причин безпеки. Наприклад, каже Бренде, неоголошені «високопоставлені» делегації з Китаю та України приїдуть до Давосу.

Politico, Bloomberg та АР більш детально розповідають про учасників конференції.

Хоч цього року на форумі будуть рекордні 52 лідера урядів і держав, провідні гравці світової політичної арени вирішили залишитися вдома.

Так, в одній із головних економічних подій року не візьмуть участь президент США Джо Байден, президент Китаю Сі Цзіньпін, президент Росії Володимир Путін, президент Франції Емманюель Макрон і британський премʼєр-міністр Ріші Сунак.

Охорона в Давосі /Getty Images

Співробітники поліції охороняють вхід до конгрес-центру в альпійському курорті Давос у день відкриття Всесвітнього економічного форуму. Фото Getty Images

New York Times пише, що президент України Володимир Зеленський має виступити на форумі по відеозвʼязку, а його промова, ймовірно, буде стосуватися постачання зброї Україні заради світового порядку й безпеки.

Європейців цьогоріч на форумі особливо багато: єдиним лідером країн G7 буде канцлер Німеччини Олаф Шольц, а також його співвітчизниця, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Politico додає, що хоч Європу представляє найбільша кількість політичних лідерів, американська корпоративна делегація, як завжди, буде найбільшою. А співвідношення учасників американської делегації до китайської взагалі становить приблизно 20 до 1.

Китайську політичну верхівку представлятиме віцепремʼєр Лю Хе. Серед інших провідних політиків можна назвати лідерів НАТО, Фінляндії, Греції, Іспанії, Філіппін, Південної Африки та Південної Кореї.

США відрядили на ВЕФ міністра праці Марті Волша, торгову представницю Кетрін Тай і директора ФБР Крістофера Рея.

Принаймні 100 мільярдерів будуть серед гостей. Найбільше серед них буде американців, як-то Лоренс Фінк із BlackRock та Стів Шварцман із Blackstone. Значна кількість мільярдерів з Індії та Саудівської Аравії теж не оминуть зʼїзд.

Делегація з Волл-стріт буде також немала: гендиректори JPMorgan Джеймі Даймон, Goldman Sachs Group Девід Соломон і Citigroup Джейн Фрейзер, а також керівники Bank of America, Morgan Stanley, UBS Group і Deutsche Bank.

Російських олігархів та їхніх розкішних вечірок у Давосі не буде й цього року.

Теми обговорень

Усі вищезгадані видання зазначають, що російська війна в Україні, ймовірно, домінуватиме в політичних дискусіях цього року. Крім того, немало часу присвятять відносинам між Штатами й Китаєм, які намагаються знайти точки дотику, але водночас стикаються лобами у питанні торгівлі й напівпровідників.

Financial Times пише, що багато лідерів у своїх промовах будуть згадувати про кліматичні зміни, адже існує небезпека того, що всі інші нагальні політичні та економічні проблеми відвернуть увагу еліти від головної проблеми людства.

Не оминуть увагою падіння ринків, посилення урядового контролю за ринками та використання контролю за торгівлею як засобу досягнення геополітичних цілей і впливу на інших.

Серед іншого також поговорять про ринок праці, нові вимоги до того, де, як і скільки повинні працювати співробітники, а також про крипто- й кібербезпеку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні