Категорія
Новини
Дата

Україна планує підвищити плату за транзит російської нафти у наступному році через атаки РФ – Bloomberg

Україна планує з наступного року підвищити плату за транзит російської нафти трубопроводом «Дружба» до Східної Європи через атаки Москви на енергосистему країни. Про це йдеться у листі «Укртранснафти» до російської «Транснефті», із яким ознайомилося Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, оператор мережі нафтопроводів України повідомив російську компанію, що «руйнування української енергетичної інфраструктури, яке продовжується, призвело до значного дефіциту електроенергії, збільшення її вартості, нестачі палива, запасних частин».
  • Також збільшилися витрати на організацію безпечних умов праці персоналу та охорону обʼєктів, йдеться у листі, підписаному генеральним директором компанії «Укртранснафта» Володимиром Цепендою.
  • Компанія заявила, що підвищить тарифи на транспортування сирої нафти до Угорщини та Словаччини на €2,10 за тонну до €13,60 з 1 січня. У квітні компанія вже підвищувала плату, внаслідок чого загальне збільшення у річному обчисленні становило 51%.
  • 15 листопада потоки російської нафти до Східної Європи були зупинені на день після того, як електростанція, яка обслуговує трубопровід в Україні, зазнала артилерійського обстрілу.

Контекст

Держкомпанія «Укртранснафта» 15 листопада припинила транзит російської нафти до Угорщини та Словаччини трубопроводом «Дружба», частина якого була знеструмлена. Це сталося через пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок російських ракетних обстрілів України, каже міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто. Прем’єр-міністр Угорщини скликав засідання Ради оборони у зв’язку з припиненням постачання російської нафти.

Угорщина та Словаччина залежать від трубопровідних поставок російської нафти і не можуть її швидко замістити, каже директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Словаччина імпортує з Росії 74% нафти, Угорщина – 43%.

Це не перша зупинка «Дружби». Попередній раз Україна зупинила транзит трубопроводом 4 серпня. Причина: російська «Транснєфть» не внесла передплату за транспортування. Постачання було відновлено протягом декількох днів, після здійснення розрахунку. 

Близько 90% доходів «Укртранснафти» – це плата за транзит російської нафти, каже директор енергетичних програм Центра Разумкова Володимир Омельченко. Прибуток «Укртранснафти» у 2021 році – 298 млн грн, виторг — 4,8 млрд грн. 

«Укртранснафта» прокачує російську нафту за десятирічним контрактом від 2019 року. Україна за 10 років мала отримати $1,5 млрд доходів за транзит, за даними російського «Інтерфаксу». В середньому це $150 млн у рік. Росія, за даними Bloomberg, заробляє на постачанні нафти через Україну близько $6 млрд на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні