Категорія
Новини
Дата

Україна планує розтягнути на кілька років позику в $50 млрд за рахунок російських активів – Марченко

2 хв читання

Міністерство фінансів роздумує над тим, як найефективніше розтягнути в часі анонсоване до 2025 року фінансування міжнародних партнерів у розмірі $50 млрд за рахунок доходів від заморожених російських активів, повідомив міністр Сергій Марченко, пише «Інтерфакс-Україна». Він пояснив це тим, що джерело доходів є разовим.

Заморожені активи центрального банку Росії в ЄС сягають €210 млрд і становлять більшість таких знерухомлених активів у всьому світі. Залежно від рівня відсоткових ставок доходи від цих активів наразі оцінюються у €2,5–3 млрд на рік.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Ключові факти

  • «Є взаємовиключні завдання: як знайти кошти на відновлення, як розтягнути ці кошти, обмежені, $50 млрд, які є разовою акцією – їх більше не можна буде повторити – на трирічну перспективу мінімум», – сказав він агентству.
  • Марченко нагадав, що в проєкті держбюджету на 2025 рік закладено зовнішнє фінансування $38,4 млрд.
  • «У нас наразі потреба $38 млрд, і у 2026-му (році) дива не станеться, що у нас там усе збалансується, навіть якщо теоретично думати про це. Тому думаємо (над найкращим варіантом використання $50 млрд)», – пояснив глава Мінфіну.
  • Раніше про необхідність розтягнути витрачання $50 млрд щонайменше ще й на 2026 рік заявила і голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа.

Контекст

14 червня на саміті G7 в Італії лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько $50 млрд. Передбачається, що кошти обслуговуватимуться та погашатимуться за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в ЄС та інших юрисдикціях. 

Згідно з цим планом, ЄС і США мали взяти на себе по близько $20 млрд, а $10 млрд, що залишилися, розділять між собою Велика Британія, Японія та Канада.

Однак США, щоб забезпечити стабільний приплив доходів для обслуговування кредиту, зажадали гарантій того, що російські активи, більшість яких перебуває у Європі, залишаться замороженими.

ЄК запропонувала продовжити санкції блоку, що заморожують російські активи, з поточного шестимісячного періоду до 36 місяців. Інші запропоновані варіанти включають продовження санкцій на пʼять років. Проте премʼєр Угорщини Віктор Орбан, який у минулому накладав вето на підтримку України з боку ЄС, наразі блокує таке продовження.

20 вересня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва оголосила пропозицію надати Україні макрофінансову допомогу (MFA) обсягом до €35 млрд на 2024–2025 роки. 

26 вересня стало відомо, що США планують внести $20 млрд у пакет допомоги Україні у розмірі $50 млрд за рахунок російських суверенних активів, якщо ЄС скоригує свій режим санкцій проти РФ. Навіть якщо ЄС не внесе зміни до своїх санкцій, США все одно зроблять свій внесок, але на меншу суму.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд