Категорія
Новини
Дата

Україна почала торгувати електроенергією з Угорщиною

Україна з 23 лютого почала комерційний обмін електроенергією за європейськими правилами ще з однією країною ЄС – Угорщиною. Про це повідомила пресслужба компанії «Укренерго».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • «Укренерго» 22 лютого провело перші спільні аукціони з розподілу доступу до міждержавних інтерконекторів між Україною та Угорщиною на європейській універсальній платформі розподілу JAO (Joint Allocation Office), йдеться у повідомленні.
  • Експорт 23 лютого здійснюється зранку і далі протягом доби в Словаччину, Угорщину, Польщу, Румунію та Молдову. Загальний обсяг – 2793 МВт·год з максимальною потужністю в окремі години до 295 МВт.
  • Імпорт електроенергії здійснюється в ранкові та вечірні години зі Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії, а також в нічні години з Молдови. Загальний обсяг – 1018 МВт·год з максимальною потужністю в окремі години до 194 МВт.
  • З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови становить 1700 МВт.

Контекст

У березні 2022 року Україна офіційно приєдналася до європейської енергетичної системи ENTSO-E.

У листопаді 2023-го ENTSO-E оголосила про завершення проєкту синхронізації з Україною та підтвердила успішне виконання українським оператором ключових технічних вимог, необхідних для забезпечення постійного з’єднання між енергосистемами континентальної Європи та України.

З 1 січня 2024 року «Укренерго» стало 40-м членом об’єднання та рівноправним учасником європейського енергопростору. Набуття «Укренерго» юридичного статусу члена ENTSO-E – наступний крок на шляху євроінтеграції української енергосистеми. 

Завдяки цьому статусу «Укренерго» зможе голосувати під час засідань генеральної асамблеї ENTSO-E, брати участь в правлінні з правом голосу, братиме участь у комітетах та в їхніх робочих групах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні