Категорія
Новини
Дата

Україна постачає електроенергію в Молдову та Польщу

Україна у невеликих обсягах здійснює постачання електроенергії до Молдови та Польщі. Про це повідомила пресслужба Міненерго з посиланням на міністра Германа Галущенка.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами міністра енергетики, енергосистема працює з профіцитом генеруючої потужності, із запасом забезпечує потреби споживачів по всій країні. «У невеликих обсягах здійснюється постачання електроенергії до Молдови та Польщі», – повідомив він.
  • Галущенко зазначив, що триває відновлення пошкодженої внаслідок ворожих обстрілів мережевої інфраструктури. «Протягом останньої доби відновлено електропостачання 14 000 абонентів у Донецькій області», – сказав міністр.

Контекст

Міненерго 7 квітня дозволило експорт електроенергії за умови профіциту. З 11 жовтня 2022-го експорт був заборонений після перших масованих ракетних обстрілів української енергосистеми. На грудень, за даними уряду, 50% енергосистеми було пошкоджено чи зруйновано.

З 17 лютого енергосистема України працює з резервом потужності, за даними Міненерго. На початку березня профіцит електроенергії в Україні – 1500–2000 МВт, за словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка.

Чому тільки зараз Міненерго відкрило експорт? «В ОП були застереження, бо досі можливі відключення споживачів через руйнування мереж», – повідомив Forbes співрозмовник в уряді.

10 квітня оператор української енергосистеми держкомпанія «Укренерго» провела аукціон тільки на доступ до експорту в Молдову. Аукціон із розподілу 80 МВт до Польщі на 12 квітня також узгоджує можливість відкриття експорту до Словаччини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні