Україна відновлює експорт електроенергії. «Укренерго» провело аукціон на постачання до Молдови /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Україна відновлює експорт електроенергії. «Укренерго» провело аукціон на постачання до Молдови

Shutterstock

​​«Укренерго» провело перший аукціон з розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії у Молдову, повідомила пресслужба НЕК. Йдеться про постачання 11 квітня.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, через війну та повʼязані з нею ризики наразі доступ до міждержавних перетинів розподіляється лише на короткостроковий період на добових аукціонах.
  • Зокрема, за результатами аукціону було розподілено 51% (330 із 650 МВт) всієї доступної пропускної спроможності мереж у цьому напрямку серед чотирьох учасників.
  • Сьогодні, 10 квітня, відбудеться аукціон з розподілу 80 МВт пропускної спроможності міждержавного перетину у напрямку Польщі на дату постачання 12 квітня.
  • В «Укренерго» повідомили, що також наразі узгоджується можливість відкриття експорту у Словаччину.

Контекст

З 30 червня до 9 жовтня «Укренерго» заробила 4,9 млрд грн за доступ до перетину зі Словаччиною та Румунією. Цими коштами держава виплатила борги перед зеленою генерацією.

Міненерго заборонило експорт електроенергії з 11 жовтня 2022 року після масованих ракетних обстрілів української енергосистеми. Росія пʼять місяців руйнувала українську енергосистему. На грудень, за даними уряду, 50% енергосистеми пошкоджено чи зруйновано. Максимальна пропускна спроможність для експорту електроенергії до Європи – 400 МВт, а імпорту – 850 МВт, повідомила пресслужба «Укренерго». Це невеликий обсяг. Для порівняння: Україна на добу споживає 14 000–18 000 МВт. Торік Україна експортувала електроенергію до ЄС протягом червня – жовтня. Наприклад, тільки за вересень дохід від експорту становив $150 млн. Тоді ціна електроенергії у Словаччині та Румунії була на рівні $400/МВт·год, в Україні – $89/МВт·год. Різниця у цінах становила 300–400%, наразі таких премій немає. Ціни в країнах ЄС впали до $115–130/МВт⋅год.

Міністерство енергетики дозволило експорт електроенергії за умови профіциту, повідомила пресслужба міністерства. Відповідний наказ підписав міністр енергетики Герман Галущенко. Експорт здійснюватиметься тільки за умови забезпечення українських споживачів електроенергією, пояснив він. Українська енергосистема вже майже два місяці працює без обмежень споживачів, із запасом потужності, за даними Міненерго.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні