Категорія
Новини
Дата

Обсяги витрат у торговельних мережах та інтернет-платежі повернулися до довоєнних – Visa

У червні із кожних $100, витрачених за кордоном за допомогою платіжної картки, $47 припадало на зняття готівки. Україна повернулась до довоєнних обсягів витрат, розповіла в інтервʼю Forbes старша віцепрезидентка Visa Віра Платонова.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Якщо порівняти з лютим, денний обсяг зняття готівки в Україні у березні «просів» до 58%, а платежі за товари й послуги – до 73%. У червні зняття готівки становило вже 77% від лютневого показника, а торговельні операції зросли до 107%. Тобто Україна повернулась до довоєнних обсягів витрат у торговельних мережах та інтернет-платежах, зазначила Платонова. 
  • Через складнощі з інкасацією в банкоматах у березні користувалась популярністю послуга зняття готівки в касах магазинів: «плюс» 20% за обсягом транзакцій порівняно з лютим. У червні цей показник повернувся до довоєнних показників.
  • Закордонні витрати українців в цілому на 50% вищі, ніж довоєнні показники. Основні категорії платежів – продукти харчування, витрати на автомобіль (СТО, пальне – частина українців виїхали на власному авто), а також одяг та товари повсякденного вжитку.
  • З лютого обсяги оплати біженцями товарів та послуг картками стабільно збільшувались. Максимального рівня вони сягнули в травні, у червні обсяг таких платежів усе ще перевищував лютневі показники в пʼять разів. 
  • Зняття готівки за кордоном в березні збільшилось на 633% порівняно з лютим. Найвищим показник був у травні (846%). Нові ліміти НБУ знизили показник у червні до 634%. У цьому місяці із кожних $100, витрачених за кордоном за допомогою платіжної картки, $47 припадало на зняття готівки. У лютому цей показник був удвічі меншим – $21. 

Контекст

Київський офіс платіжної системи Visa – це великий регіональний хаб, який охоплює 17 країн від Південно-Східної Європи до Кавказу та Центральної Азії. За даними НБУ, станом на 1 липня українці мали на руках 18,8 млн активних карт Visa. Через війну частина команди Visa наразі працює у тимчасових регіональних офісах хабу в Болгарії та Чехії, але дві третини менеджерів залишаються в Україні.

У травні ПриватБанк побачив пожвавлення споживчого ринку: збільшилися обсяги безготівкових оплат покупок у мережах електроніки й побутової техніки та закладах харчування. У перший місяць війни переважна частка безготівкових оплат за товари та послуги припадала на харчі та медикаменти. У березні зниження обсягів безготівкових оплат через термінали ПриватБанку в невеликих торговельних точках складало 62%, а в першій половині травня обсяги повернулися до довоєнних показників та навіть перевищили їх.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні