Україна пропонує Туреччині та ООН розширити та продовжити на рік «зернову угоду», рішення очікується наступного тижня /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна пропонує Туреччині та ООН розширити та продовжити на рік «зернову угоду», рішення очікується наступного тижня

Getty Images

Україна хоче розширити угоду щодо експорту зерна з Чорного моря, включивши до неї більше портів та товарів, і сподівається, що рішення про продовження угоди як мінімум на рік буде ухвалено наступного тижня, заявив заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков в інтервʼю Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми сподіваємося, що не пізніше наступного тижня з боку наших партнерів Туреччини та ООН ми матимемо розуміння, і весь ринок також отримає чіткий сигнал про подальше функціонування та продовження ініціативи», — сказав Васьков.
  • Угода дозволила поставити на закордонні ринки близько 10,5 млн тонн українського продовольства, в основному зерна, після погодження в липні за посередництва Туреччини та ООН.
  • Васьков сказав, що Україна запропонувала Туреччині та ООН продовження щонайменше на один рік, а також розширення угоди за рахунок включення портів Миколаївської області, які забезпечували 35% українського експорту продовольства до вторгнення Росії.
  • За його словами, Київ також вимагає, щоб обовʼязкові перевірки суден, які беруть участь у перевезенні продуктів харчування, були упорядковані, оскільки Київ вважає, що Росія навмисно уповільнює перевірки, щоб знизити швидкість експорту.
  • «Коли Туреччина та ООН проводили свої власні інспекції, вони довели, що можна проводити понад 40 інспекцій на день. Тепер, коли Росія повернулася… у нас знову загалом 12 інспекцій на день», — сказав він. – Вони не пояснюють (причину затримок), але й не приховують, що роблять це для того, щоб ускладнити роботу коридору».
  • Васьков заявив, що ні ООН, ні Туреччина не поінформували Київ про умови продовження угоди, висунуті Росією.
  • Він додав, що Київ виступає за виключно мирне використання зернового коридору і що чинна угода стосується експорту добрив. Однак, що поки що не було жодної заявки від суден, які бажають перевезти аміак з українських портів.

Контекст

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» через так званий «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, один із морських безпілотників, які атакували кораблі в Севастополі, нібито був запущений із судна, що перевозило сільгосппродукцію «зерновим коридором». 

1 листопада Ердоган і Путін обговорили телефоном «зернову угоду», повідомила канцелярія турецького президента. Ердоган висловив упевненість, що рішення щодо постачання зерна буде знайдено «за допомогою конструктивного підходу». 

У Кремлі згодом повідомили, що Путін заявив Ердогану, що повернення Росії до «зернової угоди» можливе лише після розслідування удару по Севастополю та гарантій безпеки від Києва.

1 листопада Росія відновила свою участь в угоді щодо експорту зерна з чорноморських портів. Тож рух «зерновим коридором» поновлено. У Міноборони РФ повідомили, що завдяки залученню ООН та Туреччини вдалося «отримати від України письмові гарантії того, що вона не використовуватиме гуманітарний коридор та українські порти для ведення військових дій проти Росії».

Ердоган же повідомив, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу зателефонував до свого турецького колеги, щоб повідомити, що Москва повертається до угоди.

Водночас речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що Україна не брала жодних нових зобов‘язань щодо угоди про експорт зерна з чорноморських портів. Росія повернулася до її виконання завдяки генеральному секретарю ООН та президенту Туреччини, повідомив він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні