Категорія
Новини
Дата

Україна просить США надати касетні боєприпаси для скидання з безпілотників – Reuters

Україна розширила запит до США на касетну авіабомбу MK-20 для скидання окремих вибухових речовин із дронів, заявили представники США Джейсон Кроу та Адам Сміт, які працюють у Комітеті Палати представників у справах збройних сил, пише Reuters. За їхніми словами, це на додачу до 155-мм касетних артилерійських снарядів, які Україна вже запросила.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами американських чиновників, українські офіційні особи закликали американських законодавців на Мюнхенській конференції з безпеки минулого місяця наполягати на схваленні Білого дому.
  • Україна сподівається, що касетні боєприпаси дадуть їй перевагу у запеклій боротьбі з російськими військами на Cході України. Тож Україна розширила запит США на касетні бомби.
  • Київ закликав членів Конгресу чинити тиск на Білий дім, щоб той схвалив відправку зброї, але немає впевненості, що адміністрація Байдена погодиться на це. Касетні боєприпаси, заборонені більш ніж у 120 країнах, зазвичай випускають велику кількість невеликих бомб, які можуть без розбору вбивати на великій території.
  • Український уряд публічно заявив, що йому потрібні американські касетні боєприпаси. Про клопотання про MK-20, також відоме як CBU-100, раніше не повідомлялося.
  • Україна хоче, щоб артилерійські снаряди – звичайні вдосконалені боєприпаси подвійного призначення (DPICM) – зупинили атаки «живої хвилі», які Росія організувала протягом кількох місяців, намагаючись захопити зруйноване східне місто Бахмут, заявили законодавці.

Контекст

Кожен касетний снаряд розкидає 88 суббоєприпасів. МК-20 доставляється літаком. Він відкривається під час польоту, випускаючи понад 240 дротикоподібних суббоєприпасів чи бомб. Українські військові вважають, що ці суббоєприпаси «мають кращу бронебійну здатність», ніж зброя, яку вони скидають із безпілотників, сказав Сміт, головний демократ у Комітеті збройних сил.

Корпорація Textron Systems припинила виробництво MK-20 у 2016 році після того, як Сполучені Штати припинили продаж Саудівській Аравії, але помічник конгресмена сказав, що на військових складах США перебуває понад 1 млн одиниць такого озброєння. Противники надання касетних боєприпасів стверджують, що при розкиданні вони можуть калічити і вбивати мирних жителів і мають високий відсоток відмов, а снаряди, що не розірвалися, становлять небезпеку протягом багатьох років після закінчення конфлікту.

Пакт 2008 року, який забороняє виробництво, застосування та накопичення касетних боєприпасів, був прийнятий 123 країнами, зокрема більшістю з 28 членів НАТО, США, Росія та Україна відмовилися приєднатися.

Поки що Вашингтон відхилив запити Києва на ATACMS з дальністю 300 км. Дальність дії цієї системи майже вчетверо більша, ніж у поставлених США ракетних комплексів HIMARS, які Україна використовує для завдання руйнівного удару по російських військах.

В інтервʼю Forbes очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія налагоджує масове виробництво артилерійських снарядів, що підтверджує те, що запасів снарядів немає. За його словами, уже два місяці російські угруповання живуть у режимі максимальної економії боєприпасів, водночас РФ намагається завезти з Ірану 20 000 снарядів. За даними Буданова, зараз за місяць Росія виробляє 20–22 ракети типу «Калібр», близько 15–20 ракет типу Х-101. 

6 березня президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, повідомляє пресслужба голови держави. Присутні розглянули ситуацію в Бахмуті та висловились за продовження його оборони. За словами командувача сухопутних військ Олександра Сирського, бої за Бахмут досягли найвищого рівня напруження.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні