Категорія
Новини
Дата

ЄС підтримав посилення правил для ШІ. Законопроєкт планують остаточно ухвалити в кінці року

У середу, 14 червня, Європейський Союз зробив важливий крок до прийняття одного з перших законів, що регулюють штучний інтелект, пише The News York Times. Зокрема, Європарламент проголосував за законопроєкт, відомий як закон про ШІ, який накладає нові обмеження на те, що вважається ризикованим використанням технології.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Вчорашнє голосування – перший крок у тривалому законодавчому процесі, очікується, що остаточну версію закону буде прийнято не раніше кінця цього року.
  • Документ серйозно скоротить використання програмного забезпечення для розпізнавання осіб, водночас він містить вимоги до виробників систем штучного інтелекту, таких як чат-бот ChatGPT, розкрити більше даних, що використовуються для створення їхніх програм.
  • У попередніх версіях закону ЄС не було приділено особливої уваги так званим генеративним системам штучного інтелекту, таким як ChatGPT, які можуть створювати текст, зображення та відео у відповідь на підказки.
  • Згідно з останньою версією європейського законопроєкту, ухваленого в середу, генеративний ШІ зіткнеться з новими вимогами щодо прозорості. Творці систем генеративного ШІ повинні вжити заходів безпеки, щоб запобігти створенню ними нелегального контенту.
  • Європейський законопроєкт використовує «ризик-орієнтований» підхід до регулювання ШІ, приділяючи особливу увагу додаткам із найбільшим потенціалом заподіяння шкоди людині. Йдеться про випадки, коли системи ШІ використовують для управління критично важливою інфраструктурою, такою як вода або енергія, у правовій системі та при визначенні доступу до державних послуг та державних пільг. Творці технології повинні будуть провести оцінку ризиків, перш ніж впроваджувати технологію у повсякденне використання, подібно до процесу схвалення ліків.
  • Однією з найбільш спірних є норма щодо технології розпізнавання осіб. Європейський парламент проголосував за заборону використання технології розпізнавання осіб у реальному часі, але залишаються питання про те, чи слід допускати винятки з метою національної безпеки та інших правоохоронних цілей.
  • Після голосування в середу, 14 червня, остаточний варіант закону обговорюватиметься представниками трьох гілок ЄС – Європарламенту, Єврокомісії та Ради Євросоюзу. Чиновники заявили, що сподіваються досягти остаточної угоди до кінця року.

Контекст

Європейський Союз просунувся далі, ніж Сполучені Штати та інші великі західні уряди, у регулюванні ШІ. Блок із 27 країн обговорює цю тему понад два роки, і проблема набула нової актуальності після появи ChatGPT, який посилив побоювання про потенційний вплив технології на зайнятість та суспільство.

Політики всюди, від Вашингтона до Пекіна, тепер борються за контроль над технологією, що розвивається, яка викликає тривогу навіть у деяких з її творців.

Білий дім оприлюднив політичні ідеї, які включають правила тестування систем ШІ до того, як вони стануть загальнодоступними, та захисту прав на недоторканність приватного життя. У Китаї проєкт правил, оприлюднений у квітні, вимагає від виробників чат-ботів дотримання суворих правил цензури в країні. Пекін також перебирає більший контроль над тим, як виробники систем штучного інтелекту використовують дані.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні