Марокканський порт Танжер – найбільш завантажений контейнерний порт Африки, адже через нього зручно відправляти африканські чи китайські вантажі у Європу /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Війна в Україні, геополітична напруга, розвиток ШІ та зміна клімату. Як ці «форс-мажори» змінюють світову торгівлю, яку оцінюють у $32 трлн на рік. Розповідає Bloomberg

Марокканський порт Танжер – найбільш завантажений контейнерний порт Африки, адже через нього зручно відправляти африканські чи китайські вантажі у Європу Фото Getty Images

Геополітичні зміни та розвиток технологій змушують світову торгівлю трансформуватися. Bloomberg дослідив ситуацію у різних куточках світу і визначив нові тренди. Forbes коротко переказує матеріал

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Напруга у відносинах між США та Китаєм змушує компанії перелаштовувати ланцюги постачання. Перехід від викопного палива підвищує попит на матеріали, що необхідні для електрифікації. Штучний інтелект підштовхує людей опановувати нові навички, щоб компʼютери не залишили їх без роботи.

Ці тренди вже впливають на світову комерцію, яку Світова організація торгівлі оцінює у $32 трлн на рік.

Перевантажені місцеві транспортні канали

Для демонстрації цього тренду Bloomberg обрав міст Світової торгівлі, який зʼєднує американський штат Техас із Мексикою. Він є частиною так званого порту Ларедо, прикордонного інфраструктурного комплексу в однойменному місті, до якого входить аеропорт, залізничний шлях і чотири автомобільні мости. Через нього авокадо, меблі й автівки з Мексики потрапляють на північ, а на південь із США – автозапчастини, кукурудза і бензин.

Наразі проїзд мостом Світової торгівлі в хороший день займає 10 хвилин, хоча раз на тиждень тут можна застрягнути на три-чотири години. За прогнозами техаського транспортного департаменту, до 2050-го для перетину цього мосту в середньому знадобиться майже девʼять годин.

Трафік стає все жвавішим у цьому місці, тому що США намагаються все більше закуповувати товарів у Мексиці у світлі торгової війни з Китаєм. За підрахунками економістки Bloomberg, імпорт США товарів із Китаю, що обкладають митом, впав на близько $150 млрд. Мексика перекриває цю прогалину.

У техаському місті Ларедо із населенням 250 000 забудовники зводять приміщення на мільйони квадратних метрів під склади та виробничий простір для обслуговування міжнародної торгівлі, обсяги якої тут невпинно зростають. Місцева влада вже планує розширити міст Світової торгівлі до 10 смуг і ще додати шлях на вісім смуг поряд – на ці проєкти піде принаймні $40 млн.

Міст Світової торгівлі, що зʼєднує американський штат Техас із Мексикою /Getty Images

Міст Світової торгівлі, що зʼєднує американський штат Техас із Мексикою Фото Getty Images

У пошуках операторів роботів

Трирічна компанія Automotive Cells Co., або ACC, відіграє ключову роль у спробі Європи позмагатися із Китаєм за ринок батарей для електромобілів. Її підтримують Mercedes-Benz Group AG та Stellantis NV.

На пілотному заводі у Нерсаку, що у Франції, компанія готує наглядачів за роботами, які збирають батареї в ізольованих приміщеннях.

ACC щодня наймає дві-три людини для роботи на новому заводі, штат якого вже налічує 2000 співробітників. Після підготовки у Нерсаку нові працівники поїдуть працювати на свіжозведений так званий гігазавод у французькому Дуврені.

Американський протекціонізм

У канадській провінції Онтаріо із нетерпінням чекали запуску нового заводу з виробництва батарей до електромобілів, який збудували у межах кампанії зі зниження залежності від Китаю. NextStar Energy, що є спільним дітищем компаній Stellantis, якій належать бренди Chrysler, Dodge і Jeep, та південнокорейської LG Energy Solution, пообіцяла створити 2500 робочих місць.

Аж ось NextStar у травні призупинила зведення заводу, заявивши, що зможе отримати кращі пільги, якщо натомість побудує його у США.

Канадський уряд і влада провінції спочатку пропонували компанії 1 млрд канадських доларів ($755 млн). Та під страхом втрати такого вигідного проєкту премʼєр Канади Джастін Трюдо запропонував збільшення пільги до 15 млрд канадських доларів, на що NextStar великодушно погодилася.

За словами президента Асоціації виробників автозапчастин Канади Флавіо Вольпе, компанії раніше влаштовували й менш щедрі угоди, поки США не почали пропонувати захмарні пільги.

Дешево та не в Китаї

Донедавна 3D-друк використовувався переважно для виготовлення прототипів, а не масового виробництва. Співзасновники компанії Wazp Шейн Гассетт і Маріана Кобаль доводять, що такі принтери можна використовувати для великого виробництва на замовлення.

Wazp вже виконує великі замовлення для шведського ритейлера IKEA, якому ірландська компанія виготовляє манекени голів і рук. Зазвичай компанія обирає замовлення в дешевому Китаї, але 3D-друк має свої переваги, які здешевлюють виробництво в Європі.

3D-друк не вимагає залучення великої кількості робочої сили, відходів виходить значно менше, а виробник може бути ближчим до клієнтів. Це дає можливість зменшити вуглецеві викиди завдяки коротшому шляху доставки. Це вигідний варіант для тих, хто шукає заміну Китаю, вважає Гассетт, який також додає, що 3D-друк на підйомі у США і Європі.

Гассет повідомив, що його компанія невдовзі досягне прибутковості, чому сприяє угода із виробником взуття Vivobarefoot.

FDM-3D-принтер, який виробляє білі гвинтові шестерні /Shutterstock

FDM-3D-принтер, який виробляє білі гвинтові шестерні Фото Shutterstock

Брекзит нашкодив не всім

Після Брекзиту британські університети готувалися до того, що у них впаде кількість іноземних студентів, бо для європейців виникне більше перешкод для вʼїзду у Велику Британію. Тому уряд послабив вимоги до надання віз для студентів з решти світу. Так збільшився потік спудеїв з Африки, Азії та Середнього Сходу.

За словами викладача економіки у Королівському коледжі Лондона Джонатана Портса, ці нові студенти врятували британські ВНЗ, давши економіці королівства 41,9 млрд фунтів стерлінгів ($51,9 млрд) у 2021–2022 навчальному році. Це на 34% більше, ніж три роки до того.

Нові шляхи постачання газу

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну у середземноморський порт Бріндісі заходили переважно круїзні лайнери та вантажні судна. Але тепер, коли ЄС вирішив максимально відмовитися від російського газу, у цей італійський порт заходить все більше танкерів зі скрапленим газом.

ЄС допомагає розширити Бріндісі, щоб він міг приймати більше контейнерів зі скрапленим газом. А новий газопровід під назвою EastMed-Poseidon буде виходити з Ізраїлю і йти до півдня Європи. Італійська газотранспортна компанія Snam SpA планує інвестувати €2,4 млрд ($2,7 млрд) у мережу газопроводів уздовж східного узбережжя Італії.

Захисники природи та історичної спадщини Італії переймаються тим, як нова газова та портова інфраструктура вплинуть на морську екосистему і красу стародавнього римського поселення. А інші ж у захваті від збільшення важливості міста для міжнародної торгівлі та робочих місць у відносно бідній частині країни.

Марокканський порт Танжер – найбільш завантажений контейнерний порт Африки, адже через нього зручно відправляти африканські чи китайські вантажі у Європу /Getty Images

Марокканський порт Танжер – найбільш завантажений контейнерний порт Африки, адже через нього зручно відправляти африканські чи китайські вантажі у Європу Фото Getty Images

Де геополітика не заважає бізнесу?

Марокканський порт Танжер – найбільш завантажений контейнерний порт Африки, адже через нього зручно відправляти африканські чи китайські вантажі у Європу. Навіть спроби США і Європи зменшити своє виробництво в Китаї, а отже і транспортування звідти, не мали негативних наслідків для країни. Просто тепер вона виграє від збільшення попиту на китайські електромобілі.

Європейські й американські компанії також забудували сільську північну частину Марокко промисловими обʼєктами саме через зручне географічне положення країни. Тисячі марокканців уже працюють на заводах Boeing, Renault та інших автовиробників. А порт біля стародавнього міста Танжера розширюють, щоб впоратися із бумом електромобілів.

Китайський і марокканський уряди планують перетворити пасовища біля Танжера на дім для сотень китайських компаній, який матиме назву Tanger Tech City.

Високотехнологічні заводи на заваді спокою

Щоб повернути лідерство у напівпровідниковій індустрії, Японія пропонує $14 млрд пільг для нових заводів і виробничих ліній мікрочипів. Японський уряд сплатить половину вартості нового заводу TSMC у фермерському містечку Кікуйо, а також веде перемовини про допомогу у фінансуванні ще одного заводу неподалік.

Капустяні поля біля Тайванської фабрики напівпровідників у Кікуйо /Getty Images

Капустяні поля біля Тайванської фабрики напівпровідників у Кікуйо Фото Getty Images

США цей тренд влаштовує, адже виробництво таких важливих чипів у Японії надійніше і безпечніше, ніж на Тайвані, який Китай вважає своєю територією.

Жителі містечка Кікуйо аж ніяк не в захваті від збільшення заторів через новоприбулих для роботи на заводі. TSMC сказала, що працює із місцевою владою для розширення доріг, а також заохочує своїх співробітників користуватися громадським транспортом.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні