Категорія
Новини
Дата

Україна може отримати близько $16 млрд міжнародної допомоги до кінця року – Марченко

Україна до кінця року може отримати до $16 млрд міжнародної допомоги. Про це сказав в інтервʼю Forbes міністр фінансів Сергій Марченко.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Включно з макрофіном уряд розраховує вийти на суму близько $30 млрд з початку війни, зазначив Марченко. За його словами, на даний момент Україна отримала $14 млрд.
  • Потреба для фінансування видатків, за оцінками міністра, складає $5 млрд щомісяця. «Жодного разу ми її у такому обсязі не закривали. Липень – $1,7 млрд, червень – $4,4 млрд, травень – $1,5 млрд, квітень – $1,7 млрд, березень – $3,4 млрд. У серпні орієнтовно очікуємо більше $5 млрд, враховуючи три мільярди від США», – наголосив голова Мінфіну.
  • У липні надходження від митниці і податкової склали 87,9 млрд. Відшкодування ПДВ при цьому не було. За словами Марченка, військові видатки на місяць – приблизно 130 млрд грн. «Різницю на те, щоб фінансувати оборону ми повинні закривати з інших джерел. Їх у нас аж одне – це ОВДП, які ми продаємо або ринку, або Нацбанку», – сказав міністр. 

Контекст

За оцінками голови НБУ Кирила Шевченка, якщо прибрати з доходів держбюджету міжнародну допомогу, то дефіцит на кінець року може сягнути 25% ВВП. В інтервʼю Forbes Шевченко повідомив, що обсяги міжнародної допомоги нині досягли $13,8 млрд, і до кінця року Україна сподівається на ще близько $14 млрд. Але цього недостатньо, вважає голова НБУ. 

Наприкінці липня НБУ провів емісію додаткових 15 млрд грн через викуп державних облігацій. Так, від 24 лютого регулятор «надрукував» 240 млрд грн. На 27 липня портфель ОВДП Національного банку становить 543,61 млрд грн.

НБУ закладає на друге півріччя 2022 року емісію національної валюти в розмірі 180 млрд грн, по 30 млрд грн на місяць, розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. 180 млрд грн – це той обсяг фінансування, який, на думку НБУ, контрольований і приведе до контрольованих наслідків, які регулятор враховує у своєму базовому сценарії, сказав Ніколайчук.

За його словами, зважаючи на прогнозовані обсяги надходження зовнішнього фінансування (зокрема від МВФ та інших партнерів), потреба в емісії гривні Нацбанком наступного року зберігатиметься.

У НБУ прогнозують, що емісія у 2023 році буде нижчою приблизно вдвічі, тобто близько 15 млрд грн на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні