Категорія
Новини
Дата

Україна розраховує на $20 млрд від експорту зернових за нинішніх цін на ринку – Мінагрополітики

Україна очікує отримати мінімум $20 млрд за експорт зернових, враховуючи ціни на світовому продовольчому ринку. Про це сказав заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький у рамках Всеукраїнського марафону.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Висоцький повідомив, що наразі Україна має десятки заявок від інших країн, і це є підтвердженням того, що власники суден і трейдери вірять, що під міжнародним патронатом буде виконано зернову угоду.
  • Три порти Великої Одеси зможуть обслуговувати від 80 суден на місяць, зазначив заступник міністра. Це, як мінімум, по одному судну з кожного порту, додав він. 
  • «Йдеться про 3–3,5 млн т продукції в місяць. На сьогодні це досить оптимістичний показник. І це позитивний сигнал для вирівнювання цін на внутрішньому ринку», – наголосив Висоцький. 
  • За його словами, зростання цін зможе покрити собівартість, щоб фермери могли продовжувати операційну діяльність і з упевненістю дивитися на осінньо-польові роботи.

Контекст

Україна у 2021/2022 маркетинговому році (липень–червень) експортувала 61,52 млн т зернових та олійних культур вартістю $22,2 млрд, повідомив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка. «Це попри чотири місяці заблокованих портів», – наголосив він. Таким чином, у порівнянні з липнем 2020 – червнем 2021 року експорт зріс на 26%.

За дев’ять днів роботи «зернового коридору» з українських портів вийшло 12 суден, які вивезли понад 370 000 т агропродукції до семи країн світу, та одне судно зайшло до порту Чорноморськ на навантаження.

На днях міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що протягом двох тижнів Україна планує вийти на обсяг перевалки 3–5 суден на добу.

Розблокування портів Великої Одеси дасть змогу Україні щомісячно експортувати приблизно 4 млн т зернових і олійних, підрахував генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон. Разом із експортом через дунайські порти та сухопутні західні кордони Україна зможе щомісячно відправляти 6,6 млн т агропродукції, каже він.

Цього достатньо для того, щоб Україна змогла вивезти за кордон експортні залишки минулорічного врожаю – 15–18 млн т – і зерно, яке буде зібрано в 2022 році та продано на зовнішні ринки. У цьому році Україна має отримати 70 млн т нового врожаю, прогнозують в УКАБ. На внутрішні потреби Україні потрібно приблизно 15–20 млн т зерна, кажуть там. Отже, експортний потенціал України становить 70 млн т зернових і олійних. «Якщо ми будемо щомісячно вивозити по 6 млн т, то за 12 місяців маємо впоратися з продажами», – вважає Сластьон з УКАБ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні