Категорія
Новини
Дата

З українських портів за дев’ять днів вивезли понад 370 000 т агропродукції. Ціль – понад 3 млн т на місяць

За дев’ять днів роботи «зернового коридору» з українських портів вийшло 12 суден, які вивезли понад 370 000 т агропродукції до семи країн світу, та одне судно зайшло до порту Чорноморськ на навантаження. Про це повідомила пресслужба Адміністрації морських портів України.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Вранці 9 серпня два судна вийшли із порту Чорноморськ із загальним обсягом вантажу 70 000 т продовольства.
  • Судно Rahmi Yagci доставить 5300 т продовольства до Туреччини, ще майже 65 000 т кукурудзи балкер-панамакс Ocean Lion доставить до Південної Кореї. Це вже друге судно-панамакс, що відправляється з порту Чорноморськ «зерновим коридором».
  • «Планомірно рухаємося до наміченого амбітного плану – перевалки 3 та більше мільйонів тонн продовольства на місяць через порти Великої Одеси», – зазначив керівник АМПУ Олексій Востріков.
З українських портів за дев’ять днів вивезли понад 370 000 т агропродукції. Ціль – понад 3 млн т на місяць /Фото 1

Балкер-панамакс Ocean Lion. Фото: АМПУ

Контекст

22 липня в Туреччині підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, що здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів».

8 серпня балкер Polarnet почав розвантажуватися у турецькому порту Деріндже. Судно вийшло з порту Чорноморськ 5 серпня з 11 000 т кукурудзи.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявляв, що протягом двох тижнів Україна планує вийти на обсяг перевалки 3-5 суден на добу.

Напередодні стало відомо, що покупець у Лівані відмовився прийняти вантаж з 25 000 т кукурудзи з судна Razoni через затримку термінів доставки на понад пʼять місяців.

Розблокування портів Великої Одеси дасть змогу Україні щомісячно експортувати приблизно 4 млн т зернових і олійних, підрахував генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон. Разом із експортом через дунайські порти та сухопутні західні кордони Україна зможе щомісячно відправляти 6,6 млн т агропродукції, каже він.

Цього достатньо для того, щоб Україна змогла вивезти за кордон експортні залишки минулорічного врожаю – 15–18 млн т – і зерно, яке буде зібрано в 2022 році та продано на зовнішні ринки. У 2022 році Україна має отримати 70 млн т нового врожаю, прогнозують в УКАБ. На внутрішні потреби Україні потрібно приблизно 15–20 млн т зерна, кажуть там. Отже, експортний потенціал України становить 70 млн т зернових і олійних. «Якщо ми будемо щомісячно вивозити по 6 млн т, то за 12 місяців маємо впоратися із продажами», – вважає Сластьон з УКАБ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні