Категорія
Новини
Дата

Україна цьогоріч отримала $19,8 млрд від міжнародних партнерів. Найбільші донори – ЄС і США

Загальний фонд державного бюджету з початку року отримав $19,8 млрд (або 723,7 млрд грн) від міжнародних партнерів. Про це повідомила голова парламентського комітету з питань бюджету, народний депутат Роксолана Підласа. Найбільший донор безповоротної допомоги – США.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зовнішні ресурси складають 48,9% від усіх ресурсів загального фонду, які держава акумулювала за перші 5 місяців. Внутрішні ресурси (включно з розміщенням військових облігацій) – 51,1%.
  • «Найбільшим донором українського бюджету залишається ЄС, який цього року вже надав $8,1 млрд пільгового кредиту в рамках механізму макрофінансової допомоги. Проте найбільшим донором безповоротної бюджетної допомоги були й залишаються США. Це важливо в умовах, коли частка загального обсягу державного та гарантованого боргу на початок року вже сягнула 78,5% ВВП», – наголосила Підласа. 
  • Крім того, спочатку $2,7 млрд надійшло до бюджету від МВФ, $1,76 млрд – від Канади.

Контекст

Міжнародні резерви України на 1 червня досягли позначки у понад $37,3 млрд. У травні резерви зросли на 4% та оновили 11-річний максимум. Більший обсяг від зазначеного зафіксовано в серпні 2011 року. 

Премʼєр Денис Шмигаль заявляв, що міжнародні партнери нададуть Україні $115 млрд довгострокової підтримки. Він вважає, що це забезпечить фінансову стабільність держави й дасть чіткий сигнал Росії, що союзники підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно для перемоги.

Кошти, що їх надають США, ЄС та інші міжнародні донори, можуть забезпечити Україну до кінця поточного року, заявила міністерка фінансів США Джанет Єллен. Якщо війна триватиме, США готові й надалі працювати з партнерами над забезпеченням потреб країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні