Категорія
Новини
Дата

Україна у квітні майже вдвічі скоротила імпорт електроенергії – ExPro

У квітні Україна скоротила імпорт електроенергії на 44%, до 3943 МВт-год, порівняно з попереднім місяцем, а також відновила експорт, свідчать розрахунки ExPro.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У квітні Україна імпортувала зі Словаччини 3805 МВт-год, з Молдови – тільки 138 МВт-год. З 7 квітня імпорт надходив тільки зі словацького напряму.
Україна у квітні майже вдвічі скоротила імпорт електроенергії – ExPro /Фото 1
  • З 11 квітня Україна відновила експорт електроенергії. Першим відкритим напрямом була Молдова. Загалом, за 11-30 квітня Україна експортувала до Молдови 46 400 МВт-год, що становить майже 50% від усього експорту. 
  • З 12 квітня розпочато експорт до Польщі, через відокремлену лінію Добротвірська ТЕС – Замость, протягом місяця за цим напрямом поставлено 30 325 МВт-год. 
  • З 17 до 21 квітня здійснювався експорт до Словаччини, проте його було припинено через неузгодженість у проведенні аукціонів із розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів. Загалом, за квітень експортовано 95 900 МВт-год.

Контекст

Різке скорочення імпорту електроенергії розпочалось ще у березні, оскільки в енергосистемі спостерігався стабільний профіцит із початку весни. 

18 квітня «Укренерго» та ENTSO-E збільшили технічні можливості для імпорту електроенергії в Україну на 200 МВт. Рішення ENTSO-E про поетапне розширення можливостей для експорту/імпорту електроенергії прийнято 7 червня 2022 року, а 30 червня доступна пропускна спроможність із європейською енергосистемою становила 100 МВт і продовжувала поступово збільшуватись до 850 МВт.

Міненерго 7 квітня дозволило експорт електроенергії за умови профіциту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні