Категорія
Новини
Дата

ENTSO-E збільшило технічні можливості для імпорту електроенергії в Україну

«Укренерго» та ENTSO-E збільшили технічні можливості для імпорту електроенергії в Україну на 200 МВт, йдеться у повідомленні НЕК. Тепер із Європи до блоку Україна–Молдова можна буде імпортувати до 1050 МВт потужності.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Упродовж наступних тижнів оператори системи передачі Континентальної Європи ENTSO-E розглянуть можливість подальшого збільшення пропускної спроможності між Європою та Україною–Молдовою в обох напрямках.
  • Таке рішення сьогодні, 18 квітня, ухвалили оператори системи передачі на пленарному засіданні.
  • Рішення ENTSO-E про поетапне розширення можливостей для експорту/імпорту електроенергії було прийнято 7 червня 2022 року, а 30 червня доступна пропускна спроможність з європейською енергосистемою становила 100 МВт і продовжувала поступово збільшуватись до 850 МВт.

Контекст

Міненерго 7 квітня дозволило експорт електроенергії за умови профіциту. З 11 жовтня 2022-го експорт був заборонений після перших масованих ракетних обстрілів української енергосистеми. На грудень, за даними уряду, 50% енергосистеми було пошкоджено чи зруйновано.

З 17 лютого енергосистема України працює з резервом потужності, за даними Міненерго. На початку березня профіцит електроенергії в Україні – 1500–2000 МВт, за словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка.

Чому тільки зараз Міненерго відкрило експорт? «В ОП були застереження, бо досі можливі відключення споживачів через руйнування мереж», – повідомив Forbes співрозмовник в уряді.

10 квітня оператор української енергосистеми держкомпанія «Укренерго» провела аукціон тільки на доступ до експорту в Молдову. 12 квітня Україна у невеликих обсягах здійснює постачання електроенергії до Молдови та Польщі, повідомила пресслужба Міненерго з посиланням на міністра Германа Галущенка.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні