Категорія
Новини
Дата

Україна уклала контракт на запуск супутника «Січ-2-30». На орбіту його виведе SpaceX Ілона Маска

Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» уклало контракт з нідерландською компанією ISILaunch щодо виведення на орбіту космічного апарата «Січ-2-30». Про це повідомив віцепрем’єрміністр–міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Запуск супутника має відбутися з пускового майданчика компанії SpaceX за допомогою ракетоносія Falcon-9. Саме ISILaunch має угоду зі SpaceX, якою уповноважена на продаж послуг та надання інжинірингових послуг.
  • Уже здійснено авансовий платіж, а запуск космічного апарата планується здійснити в грудні 2021 року (або січні 2022-го).

Головна цитата

«Виведення «Січ-2-30» є першим кроком на шляху виконання реалізації планів, визначених проєктом Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021–2025 роки, яка передбачає створення вітчизняної космічної групи щонайменше із семи супутників.

Важливі цифри

Супутник заплановано включити до європейської програми дистанційного зондування землі Copernicus, пише «Інтерфакс-Україна». Прямий економічний ефект очікується завдяки продажу комерційним структурам щонайменше 150 000 кв. км і оцінюється в $5 млн на рік тільки за рахунок даних, отриманих з України.

Контекст

У березні глава парламентського комітету економічного розвитку Дмитро Наталуха заявляв, що компанія SpaceX погодилася запустити на орбіту український супутник «Січ 2-1». За його словами, вартість запуску складе $1 млн, що увосьмеро нижче за очікувану на початку ціну.

«Січ-2-30» спершу розроблявся під назвою «Січ-2-1», потім його було перейменовано. Супутник розробляють у рамках Національної космічної програми України, він призначений для отримання цифрових зображень поверхні Землі у видимому й ближньому інфрачервоному діапазонах довжин електромагнітних хвиль, а також для моніторінгу параметрів магнітосфери Землі.

Він є модифікацією супутника «Січ-2», запущеного 2011 року. Однак той припинив роботу, оскільки минув термін придатності критичних вузлів обладнання.

Цікавий факт

Нині на навколоземній орбіті знаходяться українські наносупутники PolyITAN-1 та PolyITAN-2-SAU, які були запущені 2014-го та 2017 року відповідно. Їх створила група студентів та науковців «Київського політехнічного інституту». PolyITAN-1 став єдиним наносупутником із запущених ракетою-носієм «Дніпро» в червні 2014 року, який досі не припинив роботу.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні