Категорія
Новини
Дата

Україна з 30 червня відновить експорт електроенергії до Європи – «Укренерго»

Україна та ЄС відновлюють міждержавну торгівлю електроенергією, повідомила пресслужба «Укренерго». 27 червня оператори системи передачі (ОСП) континентальної Європи ENTSO-E визнали, що «Укренерго» разом з операторами Румунії, Словаччини та Угорщини виконали всі необхідні для цього технічні передумови.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На першому етапі доступна пропускна спроможність міждержавних перетинів (експорт/імпорт) розподілятиметься лише на добових аукціонах і буде обмежена обсягом до 100 МВт, а також підлягатиме щоденному аналізу. 
  • Наразі розподіляються лише перетини в напрямку Румунії. Перший аукціон на розподіл пропускної спроможності до Румунії відбувається 28 червня, із днем постачання на 30 червня.
  • «Сьогодні «Укренерго» та інші європейські ОСП можуть говорити про велику енергетичну перемогу… Цей крок – початок нашого шляху до досягнення глобальних цілей», – зазначив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.
  • «Цей важливий крок менш ніж через чотири місяці після екстреної синхронізації демонструє рішучу відданість європейських операторів передачі щодо підтримки України у відновленні її енергосистеми», – зазначили в ENTSO-E.

Контекст

Українська енергосистема працює синхронно з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E з 16 березня 2022 року. З 30 березня відновлено експорт електроенергії з України до Польщі, а в травні – до Молдови. 7 червня ENTSO-E погодилося покроково відновлювати експорт української електроенергії до Європи та визначило ключові передумови для початку цього процесу.

До кінця року Україна планує експортувати в ЄС близько 800 МВт електроенергії на добу, заявляв прем’єр Денис Шмигаль. За його словами, це допоможе Європі відмовитися від споживання російського вугілля та зменшити споживання російського газу. За поточними цінами в Європі експорт дасть змогу отримати в енергосистему України до €150 млн щомісяця.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні