Категорія
Новини
Дата

В енергосистемі дефіцит. Україна залучає аварійну допомогу з Європи та вводить обмеження для бізнесу

В енергосистемі України спостерігається дефіцит електроенергії протягом майже всієї доби, повідомляє пресслужба «Укренерго». Брак електроенергії спричинений пошкодженнями, які росіяни завдали ракетними та дроновими ударами по українських електростанціях.

Ключові факти

  • Вранці та вдень диспетчерський центр залучає аварійну допомогу з енергосистем європейських країн.
  • Протягом доби запланований імпорт з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови. Йдеться про загальний обсяг 9600 МВТ·год, з максимальною потужністю в окремі години до 1428 МВт.
  • З 18:00 до 22:00 для бізнесу та промисловості будуть застосовані графіки обмеження потужності. Ці заходи не торкнуться об’єктів критичної інфраструктури та підприємств оборонного комплексу.
  • Для побутових споживачів обмеження споживання продовжують діяти на Харківщині.
  • «Укренерго» закликало споживачів ощадливо споживати електроенергію, а промисловість – максимально залучати імпорт електроенергії та використовувати, за наявності, альтернативні джерела живлення.

Контекст

Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявляв міністр енергетики Герман Галущенко. Під ударом опинилися до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій.

У січні Кабмін ухвалив постанову щодо особливостей імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду. Документ передбачає додаткові гарантії для учасників ринку, які імпортують електроенергію з країн ЄС.

Днями Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон підтримала позицію України щодо необхідності рішення ENTSO-E для збільшення пропускних можливостей міждержавних перетинів для імпорту електроенергії з європейських країн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні