Категорія
Новини
Дата

Україна запропонувала Європі свої ПСГ для зберігання стратегічного запасу газу

Європейські держави працюватимуть над створенням платформи для спільної закупівлі газу. Українські ПСГ готові прийняти стратегічний запас європейського газу. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко, посилаючись на висновки за результатами засідання Європейської ради 24–25 березня.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Європа ініціює створення механізмів солідарності та компенсації для закупівель енергоресурсів, щоб не залежати від їх постачання з РФ.
  • В ініціативі Регіонального енергетичного партнерства (RESP) Україна пропонує використовувати ці ПСГ для створення стратегічного запасу газу для європейських країн.   
  • «Спільна закупівля газу та його зберігання в українських газосховищах дозволить позбавитись від диктату держави-терориста і забезпечити надійне постачання енергоресурсу для всього європейського континенту», – наголосив Галущенко.

Контекст

На зустрічі у понеділок міністри закордонних справ країн ЄС так і не дійшли порозуміння щодо санкцій проти енергетичного сектора РФ. Німеччина та Нідерланди заявили, що ЄС залежний від російської нафти і газу та не може зараз відключитися.

РФ раніше попередила, що санкції ЄС щодо російської нафти можуть спонукати її закрити магістральний газопровід до Європи. У балансі ЄС російський газ займає 40%, а економіка Німеччини – одна з найбільш залежних від російських енергоносіїв. Німеччина також є найбільшим покупцем російської нафти в ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні