Категорія
Новини
Дата

Україна продовжить транзит російського газу до Європи, поки це буде можливо – Вітренко

Україна продовжить транзит російського газу в Європу в звичайному режимі попри війну, поки це «технічно можливо». Про це заявив голова правління «Нафтогазу України» Юрій Вітренко в ефірі Bloomberg TV 21 березня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • РФ досі оплачує послуги з транзиту газу до Європи «твердою валютою», сказав Вітренко.
  • Він додав, що російські виробники газу поки уникали санкцій ЄС, як і великі держбанки «Сбербанк» і «Газпромбанк», а це означає, що експортери газу можуть використовувати свої рахунки, щоб отримувати прибутки і розраховуватись із міжнародним підрядниками.
  • Україна пропонує заморозити кошти від продажу газу Росією на ескроу-рахунках (рахунки умовного зберігання) до виведення російських військ з України, заявив голова «Нафтогазу».
  • Російські війська в Україні «дуже обережні» щодо транзитної газової інфраструктури, бо не хочуть зашкодити власним комерційним інтересам і комерційним відносинам із Заходом. Хоча окупанти не шкодують розподільну інфраструктуру, додав Вітренко.

Контекст

Росія забезпечує близько 40% попиту на газ Європейського Союзу. Близько третини цих обʼємів газу країни-агресора проходить через Україну.

Після вторгнення Росії в Україну США, Велика Британія, Канада, Австралія та Японія та ЄС наклали сумарно санкцій на понад 900 фізосіб та 300 російських компаній. Наразі проти РФ запроваджено понад 5530 світових санкцій, що зробило її найбільш підсанкційною країною у світі.

Європейський союз заявив, що готує поетапний план відмови від російських газу, нафти й вугілля до 2027 року.

Президент США Джо Байден оголосив про ембарго на поставку енергоресурсів із РФ. Велика Британія також заборонила імпорт російської нафти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні