Категорія
Новини
Дата

З конфіскацією активів Дерипаски та Фрідмана можуть бути проблеми – Мінʼюст

Головна проблема під час конфіскації активів Олега Дерипаски та інших російських бізнесменів – довести, що вони належать не номінальним особам, а реальним власникам. Про це сказав в інтервʼю Forbes міністр юстиції Денис Малюська.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • Дерипаска може бути повʼязаний з Миколаївським глиноземним заводом, який Forbes оцінив у $210 млрд. Проте наразі прямих юридичних доказів цього немає, каже очільник Мінʼюсту. «Заводом володіють, імовірно, номінальні власники. Побудувати ланцюжок від них до реальних бенефіціарів вкрай складно», – каже Малюська. Така проблема є у багатьох активах, які повʼязують з росіянами, додає міністр.
  • Інша проблема повʼязана з націоналізацією російських активів – непередбачуваний вплив на економіку. «Лобова» конфіскація певних видів активів за процедурою із закону про санкції може призвести до того, що держава просто зазнаватиме збитків, каже Малюська.
  • Відповідаючи на запитання щодо націоналізації Альфа-Банку, співвласником якого є російський бізнесмен Михайло Фрідман, міністр зазначив: «Не привʼязуючись до «Альфи», націоналізація банку так чи інакше вплине на нього та на його клієнтів».

Контекст  

30 вересня РНБО ухвалила нові санкції проти значної кількості росіян. «До санкційних списків, які опрацьовувалися «довгий час», увійшли тисячі фізичних і юридичних осіб країни-агресора, зокрема олігархи, чиновники, депутати Державної думи, промислові компанії», – заявив за кілька годин після засідання секретар РНБО Олексій Данілов.

За даними співрозмовників Forbes у правоохоронних органах, у списку – співвласник Альфа-Банку та «Київстар» Михайло Фрідман, Олег Дерипаска, з яким повʼязують Миколаївський глиноземний завод, а також українці Віктор Медведчук, Оксана Марченко, Віктор Янукович та Сергій Курченко.

За словами Малюськи, Мінʼюст почне роботу над санкційним переліком, який РНБО проголосувала 30 вересня, одразу після затвердження його указом президента України. Процедура підготовки одного кейсу може тривати декілька місяців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні