Категорія
Новини
Дата

Україна запустила лінію електропередачі з Польщею після модернізації

«Укренерго» та польський оператор системи передачі PSE модернізували лінію електропередачі між Польщею та Україною, йдеться у релізі НЕК. Відновлений інтерконектор успішно відпрацював три дні в тестовому режимі з 27 квітня.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Лінія електропередачі між Україною та Польщею запущена в роботу після модернізації», – повідомив очільник уряду Денис Шмигаль. 
  • Він додав, що за рахунок продажу електроенергії буде накопичено ресурси на відновлення енергетики до нового опалювального сезону, а в разі потреби можна буде активізувати імпорт й отримати аварійну допомогу від сусідів.
  • Загальна вартість проєкту склала 350 млн грн, низка необхідного обладнання була надана безкоштовно польськими партнерами.
  • «Ця лінія посилить зв’язки між українською та європейською енергосистемами… Вона становить додатковий елемент європейської енергетичної безпеки та сприяє розвитку стабільної енергомережі в Україні», – зазначив голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Контекст

У вересні 2022-го компанія оголосила тендер на реконструкцію лінії електропередач між Україною й Польщею «Хмельницька АЕС – Жешув» на 1000 МВт. Корпорація «Союз» взялася виконати роботу за 238,6 млн грн. Лінію мали запустити до кінця 2022 року. Врешті роботи завершили до кінця квітня.

Лінія «ХАЕС – Жешув» може почати передавати електроенергію з 15 травня. Тендер оголосив польський оператор PSE. Пропускна здатність перетину в тендерній документації – 200 МВт.

Загальна протяжність лінії сягає майже 400 км, понад 70% з них проходить територією України. Лінія підключена до магістральної енергомережі через відкритий розподільний пристрій на одному з українських енергооб’єктів. Основний обсяг робіт був виконаний у цьому вузлі, щоб вироблена українською енергосистемою електроенергія могла бути перетворена на європейську напругу 400 кВ та передана до Європи.

У 2022 році Україна експортувала електроенергію до ЄС протягом червня–жовтня та заробила на цьому майже $590 млн, за даними Державної митної служби. Цьому сприяли високі ціни на електроенергію у ЄС: у Словаччині та Румунії ціна за 1 МВт·год становила $400, тоді як в Україні – $89.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні