Категорія
Новини
Дата

Україна завершила перехід на європейські правила торгівлі електроенергією

На платформі «Укренерго» відбулися спільні аукціони з доступу до міждержавних перетинів з Молдовою, повідомляє пресслужба. Вперше було розторговано право постачання електроенергії на цілий місяць.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зокрема, у вівторок, 27 лютого, завершився перший спільний місячний аукціон з доступу до міждержавних перетинів з постачанням електричної енергії у березні для України та Молдови. Аукціон в цьому форматі тривав тиждень.
  • За напрямом Україна – Молдова (UA-MD) розподілена пропускна спроможність склала 463 МВт. За напрямом Молдова – Україна (MD-UA) – 96 МВт.
  • 100% доступної пропускної спроможності по кожному напрямку було розподілено серед 4 учасників.
  • Добові аукціони з Молдовою заплановані у четвер, 29 лютого, з днем постачання – 1 березня.
  • Україна вже проводить спільні добові аукціони з іншими європейськими сусідами: з 2 листопада з Румунією, з 16 січня з Польщею, з 22 лютого з Угорщиною. Перший спільний аукціон зі Словаччиною запланований на 4 березня.

Контекст

У березні 2022 року Україна офіційно приєдналася до європейської енергетичної системи ENTSO-E. 

У листопаді 2023 року ENTSO-E оголосила про завершення проєкту синхронізації з Україною та підтвердила успішне виконання українським оператором ключових технічних вимог, необхідних для забезпечення постійного з’єднання між енергосистемами континентальної Європи та України.

14 грудня «Укренерго» отримала повноправне членство в Європейській мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E.

З 23 лютого Україна почала комерційний обмін електроенергією за європейськими правилами ще з однією країною ЄС – Угорщиною.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні