ENTSO-E дозволило збільшити ліміт експорту електроенергії з України /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ENTSO-E дозволило збільшити ліміт експорту електроенергії з України

1 хв читання

Getty Images

Європейське енергооб’єднання ENTSO-E збільшить максимальний ліміт експорту української електроенергії з України та Молдови в країни ЄС до 550 МВт на годину з 1 березня, повідомив голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Ключові факти

  • Таким чином ENTSO-E збільшило експортну спроможність міждержавних інтерконекторів на 150 МВт. Ця потужність дорівнює роботі одного додаткового блоку теплової електростанції, пояснив Кудрицький.
  • Він додав, що зараз Україна продає електроенергію всім країнам-сусідам: в Словаччину, Румунію, Угорщину, Польщу та Молдову. І обсяги експорту з середини лютого поступово зростають, а імпорту зменшуються.
  • За словами Кудрицького, торгівля з іншими країнами зі зростаючою часткою експорту – це наслідок того, що енергосистема працює стабільно і є частиною великої європейської континентальної мережі. 

Контекст

Європейська мережа операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E) є асоціацією для співпраці європейських операторів систем передачі. 40 таких операторів представляють 36 країн, вони відповідають за безпечну та скоординовану роботу європейської електроенергетичної системи. 

У березні 2022 року Україна офіційно приєдналася до європейської енергетичної системи ENTSO-E. 

У листопаді 2023 року ENTSO-E оголосила про завершення проєкту синхронізації з Україною та підтвердила успішне виконання українським оператором ключових технічних вимог, необхідних для забезпечення постійного з’єднання між енергосистемами континентальної Європи та України.

14 грудня «Укренерго» отримала повноправне членство в Європейській мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні