Категорія
Новини
Дата

Україна здатна пройти зиму без відключень світла – міністр енергетики Галущенко

1 хв читання

Україна здатна пройти зиму 2024–2025 років без відключень електроенергії, якщо росіянам не вдасться зруйнувати вцілілі після попередніх атак обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури. Про це міністр енергетики Герман Галущенко заявив на форумі «Енергія бізнесу 2024», організованому редакцією Forbes 9 жовтня в Києві.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • У нещодавньому звіті ООН ймовірну тривалість відключень світла взимку оцінили від чотирьох до 18 годин на добу. «Ми викликали їхніх представників, щоб зрозуміти, звідки такі розрахунки. Виявилося, що у них немає реальних аргументів», – каже Галущенко.
  • Відключення світла взимку, за словами міністра, можуть бути через аварійні ремонти, але вони не носитимуть системний характер.
  • Найнадійніший засіб захисту енергообʼєктів, підкреслює Галущенко – це ППО. Атака росіян 26 серпня показала, що системи другого рівня захисту не здатні повністю убезпечити енергообʼєкти від російських ракет.
  • До кінця року Україна отримає обладнання для розподіленої генерації електроенергії загальною потужністю понад 1 ГВт, але підключити все у 2024-му не встигне.

Контекст

З лютого 2022-го Росія окупувала в Україні понад 18 ГВт електрогенеруючих потужностей, зокрема найбільшу в Європі Запорізьку АЕС. 9 ГВт на підконтрольній Україні території росіяни знищили обстрілами.

26 серпня РФ вперше ударила по підстанціях «Укренерго» ракетами з касетними боєприпасами. Наслідки руйнувань усували 13 днів, під час яких довелося вводити графіки відключення електроенергії для населення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд