Категорія
Новини
Дата

Україна здійснила тестову поставку електроенергії з Європи

Державний енерготрейдер АТ «Енергетична компанія України» («ЕКУ») здійснив першу тестову поставку електроенергії зі Словаччини, йдеться в повідомленні компанії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фактичний імпорт потужністю 1 МВт відбувся 27 жовтня 2022 року. Право на здійснення імпорту АТ «ЕКУ» дістав у результаті відкритого аукціону з доступу до міждержавних електромереж, який 25 жовтня провела НЕК «Укренерго».
  • «Технічна можливість імпортувати електроенергію з Європи в Україну – це ще один інструмент стабілізації роботи нашої енергосистеми. Ми повинні бути готові до його впровадження», – сказав гендиректор «ЕКУ» Віталій Бутенко.

Контекст

22 жовтня російські війська масовано обстріляли ракетами енергетичні об’єкти західних регіонів України. Повітряні сили ЗСУ збили 18 крилатих ракет. Масштаб пошкоджень енергетичної інфраструктури під час обстрілів 22 жовтня порівнянний або може перевищувати наслідки атаки 10–12 жовтня, повідомили в «Укренерго». 

Вночі 27 жовтня російські окупанти знову обстріляли енергетичну інфраструктуру, повідомили в НЕК «Укренерго». Було пошкоджено обладнання магістральної мережі української енергосистеми в центральних областях. За даними компанії YASNO, дефіцит електроенергії в Києві може складати 30%.

Україна може розпочати імпорт електроенергії з Європи, якщо це буде необхідно, сказав в інтервʼю РБК-Україна голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький. За його словами, нещодавно під час атак в ENTSO-E ухвалено рішення про чергове збільшення комерційних обмінів між Україною та Європою: до 400 МВт для експорту і до 500 МВт для імпорту. «У нас є технічна можливість імпортувати. Так само, як у нас є можливість запиту аварійної допомоги із ЄС», – додав він.

Проблема імпорту в тому, що європейські ціни на електроенергію набагато вищі за внутрішньоукраїнські, і щоб організувати імпорт, потрібен певний час, зазначив голова «Укренерго».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні