США готують Україну до весняного контрнаступу – Politico /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

США готують Україну до весняного контрнаступу – Politico

Getty Images

Американські військові терміново перекидають техніку на поле бою та швидкими темпами тренують українські сили напередодні великого наступу, що очікується до травня, пише Politico. Вашингтон турбує виснаження українських запасів боєприпасів та засобів ППО.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Міністр оборони США Ллойд Остін після віртуальної зустрічі Контактної групи з оборони України в форматі «Рамштайн» заявив, що «Україна не може гаяти час».
  • «Ми повинні виконати обіцяні зобовʼязання швидко та в повному обсязі, – сказав Остін. – Це включає доставку нашої бронетехніки на поле бою та забезпечення того, щоб українські солдати якнайшвидше отримували навчання, запасні частини та технічне обслуговування, які їм необхідні для використання цих нових систем».
  • З наближенням весни офіційні особи США дедалі більше стурбовані скороченням запасів боєприпасів, засобів ППО та досвідчених солдатів в Україні. Але Пентагон каже, що незалежно від стратегії Києва на полі бою США хочуть, щоб українські солдати мали зброю, необхідну їм для продовження бойових дій.
  • Росія місяцями обстрілювала країну ракетами, прагнучи не лише завдати шкоди, а й виснажити запаси протиповітряної оборони України. Українські військові повідомляють про гостру нестачу основних боєприпасів, включаючи мінометні та артилерійські снаряди. 
  • Офіційні особи США зосереджені на підготовці України до великого весняного наступу з метою відвоювати територію, який, як вони очікують, розпочнеться до травня. Сотні західних танків та бронемашин, у тому числі вперше вісім бронемашин, здатних наводити мости, що дає змогу військам переправлятися через річки, прямують до України для наступу. 
  • Американські та європейські партнери також перекидають величезну кількість боєприпасів та 155-мм снарядів. Пакети допомоги США, які «зʼявилися чотири чи пʼять місяців тому, були орієнтовані на те, що потрібно Україні для цього контрнаступу», – сказав американський чиновник.
  • За словами офіційних осіб США, Київ ще не визначився зі стратегією, але, по суті, є два варіанти: просунутися на південь через Херсон до Криму або рухатися на схід зі своєї північної позиції, а потім на південь, відрізаючи російський сухопутний міст. За словами офіційних осіб, перший варіант не реалістичний, оскільки Росія зміцнила оборону на східному березі Дніпра, а Україна не має живої сили для успішної десантної операції проти таких сил. Тож, за словами чиновників, другий варіант вірогідніший.

Контекст

У підсумку чергової зустрічі контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн» сторони домовились про тренування українських військових, посилення ППО і постачання боєприпасівповідомив міністр оборони Олексій Резніков. За його словами, засідання «вселяє оптимізм».

Міністр оборони США Ллойд Остін повідомив, що в рамках надання Україні необхідного для відсічі російської агресії озброєння, Швеція заявила про намір поставити 10 танків Leopard, Норвегія – дві системи NASAMS, Нідерланди та Словенія продовжують гарантувати постачання необхідного озброєння, реагуючи на безпосередні потреби українців, пише «Інтерфакс-Україна».

Коаліція країн, які передають Україні танки Leopard, продовжує розширюватися, наразі девʼять країн зобовʼязалися поставити понад 150 таких танківповідомив голова Пентагону Ллойд Остін під час десятої зустрічі у форматі «Рамштайн». Остін зауважив, що за останні три місяці члени контактної групи продемонстрували «відмінне лідерство у нарощуванні сил і коштів, необхідних Україні для захисту суверенітету та створення імпульсу на полі бою».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні