Категорія
Новини
Дата

Україна зможе фізично імпортувати газ із Польщі. Оператори ГТС двох країн узгодили гарантовані потужності

1 хв читання

Україна отримала можливість фізично імпортувати газ із Польщі. Оператор ГТС України (ОГТСУ) та оператор ГТС Польщі Gaz System S.A. домовилися про запровадження гарантованих потужностей для імпорту газу з 6 березня, повідомляє пресслужба Оператора ГТС.

 Ключові факти

  • Украна отримала можливість фізично імпортувати газ із Польщі на гарантованій основі, в тому числі з LNG-терміналу. Це сприяє безпеці поставок газу для потреб України, йдеться в повідомленні.
  • На аукціонах із розподілу потужностей у польсько-українському напрямку пропонуватимуться короткострокові продукти «протягом доби» та «на добу наперед», які не були законтрактовані раніше доступними довшими продуктами (річна, квартальна, місячна потужність).
  • Тепер за відсутності транзиту учасники українського ринку зможуть отримувати газ із трьох напрямків – Польща, Угорщина та Словаччина.

 Контекст

У перші дні війни Росія атакувала екологічно небезпечну інфраструктуру. За ніч 27 лютого було три повідомлення про пошкодження екологічно небезпечних обʼєктів. Росія обстріляла нафтобазу, сховище радіоактивних відходів та газопровід. Попри війну в країні мають працювати пекарні та електростанції, а міста мають забезпечуватися теплом. Це неможливо без стабільного постачання газу, за яке відповідають місцеві облгази та державний «Оператор ГТС України».

За останні три місяці Оператор ГТС України уклав угоди з операторами ГТС сусідніх країн, які збільшили потужності для імпорту газу до понад 50 млн куб. м на добу (понад 18 млрд куб. м на рік). Це приблизно половина від потреб країни у природному газі. У середньому Україна споживає 100-120 млн куб. м газу на добу.

1 лютого Україна вперше почала фізично імпортувати газ з Угорщини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні