Категорія
Новини
Дата

Україна зможе фізично імпортувати газ із Польщі. Оператори ГТС двох країн узгодили гарантовані потужності

Україна отримала можливість фізично імпортувати газ із Польщі. Оператор ГТС України (ОГТСУ) та оператор ГТС Польщі Gaz System S.A. домовилися про запровадження гарантованих потужностей для імпорту газу з 6 березня, повідомляє пресслужба Оператора ГТС.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

 Ключові факти

  • Украна отримала можливість фізично імпортувати газ із Польщі на гарантованій основі, в тому числі з LNG-терміналу. Це сприяє безпеці поставок газу для потреб України, йдеться в повідомленні.
  • На аукціонах із розподілу потужностей у польсько-українському напрямку пропонуватимуться короткострокові продукти «протягом доби» та «на добу наперед», які не були законтрактовані раніше доступними довшими продуктами (річна, квартальна, місячна потужність).
  • Тепер за відсутності транзиту учасники українського ринку зможуть отримувати газ із трьох напрямків – Польща, Угорщина та Словаччина.

 Контекст

У перші дні війни Росія атакувала екологічно небезпечну інфраструктуру. За ніч 27 лютого було три повідомлення про пошкодження екологічно небезпечних обʼєктів. Росія обстріляла нафтобазу, сховище радіоактивних відходів та газопровід. Попри війну в країні мають працювати пекарні та електростанції, а міста мають забезпечуватися теплом. Це неможливо без стабільного постачання газу, за яке відповідають місцеві облгази та державний «Оператор ГТС України».

За останні три місяці Оператор ГТС України уклав угоди з операторами ГТС сусідніх країн, які збільшили потужності для імпорту газу до понад 50 млн куб. м на добу (понад 18 млрд куб. м на рік). Це приблизно половина від потреб країни у природному газі. У середньому Україна споживає 100-120 млн куб. м газу на добу.

1 лютого Україна вперше почала фізично імпортувати газ з Угорщини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні