Категорія
Новини
Дата

Україні не вистачає $11 млрд на швидке відновлення цьогоріч – Світовий банк

У 2023 році дефіцит фінансування програми швидкого відновлення України становить $11 млрд, повідомив голова Світового банку Девід Малпасс 11 квітня, відкриваючи традиційні «весняні зустрічі» СБ і МВФ у Вашингтоні, пише «Інтерфакс-Україна». Загалом на відновлення цьогоріч потрібно понад $14 млрд.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Малпасс анонсував на 12 квітня третій круглий стіл міністрів на підтримку України щодо пошуку необхідних коштів для швидкого відновлення.
  • За його словами, Світовий банк брав участь у наданні допомоги у спрямуванні міжнародних ресурсів цивільному сектору України, а нині також дивиться на відновлення української економіки.
  • Згідно зі звітом RDNA2 уряду України, групи Світового банку, Єврокомісії та ООН, вартість швидкого відновлення на 2023 рік сягає $14,1 млрд. Водночас $3,3 млрд з необхідних вже виділено з держбюджету України, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко 10 квітня на зустрічі з керуючим директором Міжнародної фінансової корпорації Махтарем Діопом. 
  • Марченко зазначив, що співпраця з МФК має стати одним із інструментів для залучення коштів на відбудову України. Своєю чергою Діоп запевнив у підтримці України, а також готовності поглиблювати співпрацю для реалізації плану відновлення та додаткової підтримки українського бізнесу.

Контекст

У вересні 2022 року Світовий банк оцінив у $349 млрд суму, яка необхідна для відновлення України. Оцінка заснована на збитках перших трьох місяців війни.

В України є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури, повідомив наприкінці лютого в інтервʼю Forbes прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, у межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла й критичної інфраструктури, а також програми підтримки бізнесу.

На кінець 2022 року Україна отримала від міжнародних партнерів фінансової допомоги на $28 млрд. За перші два місяці цього року донори перерахували ще $6,3 млрд, повідомляв народний депутат Ярослав Железняк.

Загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення РФ, на лютий 2023 року сягнула $143,8 млрд. За оцінкою експертів проєкту KSE «Росія заплатить», продовжують зростати збитки таких сфер, як інфраструктура, освіта, енергетика, транспорт, торгівля та охорона здоров’я.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні