Категорія
Новини
Дата

Українська електроенергія може замістити 17% російського газу, який споживається в ЄС – заступник міністра енергетики

Експорт української електроенергії може замістити 17% російського природного газу, що споживається в країнах ЄС. Про це повідомило Міністерство енергетики на своєму сайті з посиланням на виступ заступника міністра енергетики Миколи Колесника на 25-й конференції Gazterm-202 у Польщі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «За нашими оцінками, електроенергія з України може замістити близько 17% російського газу, що експортується до ЄС», – заявив Колесник.
  • За його словами, Україна водночас готова зробити істотний внесок у надійність постачання природного газу до європейських країн і, зокрема, запропонувати європейським компаніям для створення сезонних або стратегічних запасів газу половину потужностей українських газосховищ, загальний обсяг яких становить 31 млрд куб. м газу.
  • «Нова стратегія REpowerEU має надавати чіткі рішення у трьох аспектах: як замінити російську енергію, як припинити російський контроль над енергетичними активами в Європі та як гарантувати, що така ситуація більша не повториться», – наголосив заступник міністра.
  • Україна станом на 20:00 16 травня експортувала 210 МВт-год електроенергії до Польщі та 135 МВт-год – до Молдови.

Контекст

31 березня президент РФ Путін підписав указ, який зобовʼязує «недружні» країни розраховуватися за російський газ у рублях. Натомість ЄС та країни G7 відкинули вимоги РФ.

«Газпром» повністю зупинив постачання газу компаніям «Булгаргаз» (Болгарія) та PGNiG (Польща). Перед цим країни відмовилися платити за поставки в рублях. 

Десять компаній у ЄС відкрили рублеві рахунки у Газпромбанку, як того вимагає Кремль, при цьому чотири з них вже провели оплату в рублях, повідомив Bloomberg з посиланням на джерело, близьке до «Газпрому».

Європейський Союз активізує співпрацю з африканськими країнами, щоб позбутися залежності від імпорту російського природного газу, писав Bloomberg. Вже цього року ЄС планує скоротити імпорт газу на дві третини.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні