Володимир Зеленський /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

Зеленський пом’якшив позицію щодо переговорів з Росією після розмови з радником Байдена – Politico

Володимир Зеленський Фото Офіс Президента України

Президент України Володимир Зеленський змінив свою позицію щодо переговорів із РФ після того, як адміністрація президента США Джо Байдена «мʼяко підштовхнула» його до цього. Про це пише Politico з посиланням на джерела.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • 7 листопада у своєму відеозверненні Зеленський назвав пʼять умов для переговорів: відновлення територіальної цілісності, повага до Статуту ООН, відшкодування всіх збитків, покарання кожного військового злочинця та гарантії, що це не повториться. 
  • Зеленський не назвав вимогу, яку він повторював минулі рази – що переговори неможливі, поки при владі в РФ буде диктатор Путін, зазначає видання. 
  • За словами одного з джерел, ця зміна відбулася після кількох днів переговорів між Києвом та Вашингтоном, включаючи особистий візит до Києва радника президента США з національної безпеки США Джейка Саллівана.
  • Американські чиновники не говорили Зеленському чи його помічникам, що Україна має змінити свою позицію, але вони передали, що Києву слід продемонструвати готовність закінчити війну мирним шляхом, пише Politico.

Ключова цитата

«Це не означає, що переговори мають відбутися зараз. Ми навіть не думаємо, що зараз слушний час, виходячи з того, що робить Росія. Але вони мають продемонструвати готовність до вирішення конфлікту, тому що ніхто не хоче закінчення цього конфлікту більше, ніж Україна», – сказав неназваний високопосадовець у Білому домі.

Контекст

30 вересня російський диктатор Путін виступив перед Федеральними зборами і підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Путін також закликав Україну припинити воєнні дії і «сісти за стіл переговорів».

У відповідь на це президент Володимир Зеленський оголосив про подання Україною заявки на пришвидшений вступ до НАТО. А також підписав указ, в якому констатував «неможливість переговорів» із Путіним. 

За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, Україна вже не погодиться на те, що сама пропонувала на переговорах з РФ раніше. Нова умова – повна деокупація України.

Командувач російських військ в Україні Сергій Суровікін у жовтні заявив про «непросту ситуацію під Херсоном» та про можливе «ухвалення непростих рішень». Що це за рішення, у Кремлі пояснити не змогли.

Британська розвідка вважає, що РФ серйозно розглядає можливість відступу з Херсона.

На початку листопада The Washington Post, а за нею і The Wall Street Journal повідомляли, що адміністрація Джо Байдена попросила владу України публічно продемонструвати готовність до переговорів із Москвою. 

При цьому, за словами одного з чиновників, США не підштовхують Україну до переговорів. Здебільшого це потрібно, аби показати союзникам, що Київ прагне розвʼязати конфлікт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні