Категорія
Новини
Дата

Український ІТ-експорт у травні зріс на 9,5% порівняно з квітнем. Річний показник все ще в мінусі

Обсяг ІТ-експорту в травні зріс на 9,5%, або на $51 млн, порівняно з квітнем, сягнувши $590 млн, свідчать дані Національного банку. Водночас цей показник на 1,8% (на $11 млн) менший, ніж у травні минулого року, йдеться у повідомленні Львівського ІТ Кластера.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За підсумками пʼяти місяців цього року експорт ІТ-послуг досяг $2,8 млрд, що на 12% менше, ніж в аналогічний період у 2022-му. Різниця за періодами у доларовому еквіваленті – $374 млн.
  • У травні цього року частка ІТ в структурі всього експорту послуг становить 41%. Натомість у цей період минулоріч – 47,5%, зазначив Степан Веселовський, CEO Львівського ІТ Кластера.
Український ІТ-експорт у травні зріс на 9,5% порівняно з квітнем. Річний показник все ще в мінусі /Фото 1
Український ІТ-експорт у травні зріс на 9,5% порівняно з квітнем. Річний показник все ще в мінусі /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд
  • ІТ як одна з опорних галузей економіки сьогодні потребує підтримки, зазначає Веселовський. «При наявній тенденції маємо всі шанси закінчити 2023 рік з таким самим показником по виручці, як і 2022-й – $7,3 млрд. Тобто вперше техсектор не покаже зростання. Тому вже сьогодні потрібно впорядкувати механізм короткострокових відряджень за кордон для чоловіків, які займають ключові позиції у компанії. Це розширить можливості для залучення нових клієнтів та укладання нових контрактів», – вважає він.

Контекст

Українська IT-індустрія закрила минулий рік із рекордним показником експорту – $7,3 млрд, свідчить статистика НБУ. Це найбільша сума за часів незалежності. На IT припала майже половина всього експорту послуг.

Торік галузь IT виявилася єдиною сферою, що зберегла позитивну динаміку. Загальний експорт впав на 35%.

У першому кварталі експорт IT-послуг з України знизився на 16%, до $1,68 млрд, порівняно з аналогічним періодом 2022 року, повідомляє IT Ukraine Association із посиланням на дані Національного банку України. Частка IT в експорті послуг за перший квартал року становить 43%. У перший воєнний рік, за січень–грудень 2022 року, обсяг експорту збільшився на $400 млн, якщо порівняти з 2021-м.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні