Ларрі Еллісон /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Американський IT-динозавр Oracle за рік виріс на 73%. Economist пояснює, що робить компанія, аби дістатися Microsoft, Alphabet і Amazon

Ларрі Еллісон Фото Getty Images

Справи у розробника програмного забезпечення та серверів Oracle йдуть як ніколи добре. Співзасновник компанії Ларрі Еллісон робить усе, щоб обійти Amazon, Google і Microsoft. The Economist зробив огляд фінансового становища корпорації. Forbes пропонує стислий огляд матеріалу

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Статки Ларрі Еллісона, співзасновника та голови Oracle, за останній рік виросли до майже $150 млрд, за даними Forbes. Все завдяки підвищенню цін на акції компанії. 13 червня він на деякий час посунув засновника Amazon Джеффа Безоса з третього місця списку найбагатших від Forbes.

Історія Oracle починається у 1977-му, коли компанія пропонувала ПЗ для баз даних, а потім додала програми для управління фінансами, продажами та постачаннями.

Хмарний сервіс теж є у переліку послуг Oracle, але останні кілька років її частку на ринку відібрали Amazon, Google та Microsoft.

Та й із ПЗ для створення баз даних справи деякий час йшли не дуже добре: частка Oracle на цьому ринку впала з 43% у 2012-му до 19% у 2022-му.

Втім, схоже, що компанія набирає обертів. Oracle зайнялася активними інвестиціями у хмарне обчислення, за останні 12 місяців вклавши у цей напрям $8,7 млрд, або 17% від своїх продажів.

У 2022 році компанія купила за $28 млрд Cerner, організацію, що займається зберіганням медичних записів у хмарі.

Зросли й продажі хмарних продуктів – на 33% в останньому кварталі порівняно з минулим роком, або на 55%, якщо врахувати дані по Cerner.

Хмарні підрозділи в Oracle збільшуються значно швидше, ніж в Amazon, Google та Microsoft. Oracle вдалося обійти своїх конкурентів-важковаговиків і отримати хмарний контракт на обслуговування американських операцій TikTok.

Акції Oracle за останні 12 місяців виросли на 73%, що суттєво випереджає індекс Nasdaq. А її ринкова капіталізація становить $315 млрд. Це робить її четвертою найдорожчою компанією, що виробляє ПЗ, пропустивши вперед лише Microsoft, Alphabet і Amazon.

Інфографіка: Oracle і Nasdaq /Скріншот зі статті The Economist

Зростання акцій Oracle порівняно зі зростанням індексу Nasdaq Фото Скріншот зі статті The Economist

Не оминула Oracle й ШІ-лихоманка. У березні компанія стала першим провайдером хмарних послуг, що пропонує доступ до DGX Cloud, суперкомпʼютера від Nvidia, розробленого спеціально для тренування ШІ-моделей.

Еллісон оголосив про запуск нового сервісу у співпраці із Cohere, ШІ-стартапом, у який інвестувала Oracle. Новий сервіс буде допомагати клієнтам використовувати їхні дані для створення спеціалізованих генеративних ШІ-моделей. Крім того, у бізнесові продукти Oracle буде додано генеративний ШІ.

Та у бочці меду є і ложка дьогтю: борг. За останні пʼять років Oracle повернула $100 млрд готівкою своїм акціонерам, викупивши у них акції компанії. Це на третину зменшило загальну кількість акцій. Частка Еллісона в Oracle виросла із 28% до 42%.

Для того щоб профінансувати цю ініціативу, а також інвестиції у хмару, компанії довелося влізти у чималі борги. Чистий борг Oracle більш ніж вчетверо перевищує її EBITDA (перевищення втричі вже вважається ризикованим).

Хороша новина в тому, що у компанії ще є час. Фіксована ставка на кредити означає, що компанія не постраждала від зростання облікової ставки.

Крім того, впродовж наступних трьох років Oracle треба буде виплатити лише пʼяту частину боргу. А за останні кілька кварталів компанія сповільнила викуп акцій та почала зменшувати розмір боргу.

Якщо всі інвестиції окупляться, то в Еллісона є шанс на довший час посунути Безоса із третьої сходинки рейтингу найбагатших.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні