Категорія
Новини
Дата

Роль держави в економіці до 2032 року має скоротитися з поточних 45% до 20% фіскального ВВП – Свириденко

Уряд України підтримує ідею скоротити роль держави в економіці через перерозподіл ВВП (податкових вилучень) з поточних 45% до 20% у 2032 році, розповіла перша віцепремʼєр-міністерка, міністерка економіки Юлія Свириденко в інтерв’ю зі співзасновником шведсько-українського проєкту DYB Ігорем Гутом під час конференції Forbes «Будуємо разом» (долучитися до конференції, яка проходить 8 липня з 10:00 до 17:00, можна за посиланням https://cutt.ly/uLou7tN).

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Уряд уже скасував перелік критичного імпорту, скасував понад 500 дозволів та частину ліцензій і надалі рухатиметься у цьому напрямку.
  • Команда Мінцифри на чолі з Михайлом Федоровим працює над реєстром соціальних послуг, щоб мати чітку картину, хто в країні потребує підтримки.
  • За словами міністерки, уряд працює над податковою реформою, щоб скоротити навантаження на заробітні плати, але важливо знайти компенсатори.
  • У планах лібералізація трудових відносин – оновлення трудового законодавства, щоб роботодавці мали змогу швидко наймати та звільняти працівників.
  • Свириденко заявляє, що є амбітна ціль – запустити масову приватизацію та передати в приватні руки вже у 2022 році до 100 підприємств з 3500 державних підприємств в Україні, понад 1000 з них не працюють.
  • «Створити робочі місця для повернення мігрантів допоможуть запроваджені урядом грантові програми, зокрема для переробних підприємств та для мікро- і малого бізнесу», – зазначила міністерка економіки.
  • У підсумку ВВП на душу населення у країні зросте до $12 000 на рік за 10 років, заявляє Свириденко. Перш за все за рахунок нової структури економіки, де малий та середній бізнес матиме у структурі ВВП не менше 50%.

Контекст

Український уряд 4 липня у швейцарському Лугано презентував план відбудови України United 24, над яким останні два місяці Кабмін та Офіс президента працювали у рамках Національної ради відновлення. План являє собою набір документів, які описуть майже всі ключові сфери та галузі української економіки.

Проєкт плану передбачає щорічне зростання ВВП на 7% упродовж 10 років та інвестиції в економіку у розмірі $750 млрд, третина з яких – приватні інвестиції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні