Категорія
Новини
Дата

Українці активно переносили компанії до Польщі торік, ідеться майже про половину нового іноземного бізнесу

Минулого року український бізнес становив 45% усіх нових іноземних компаній, які відкрилися у Польщі, пише Bloomberg із посиланням на звіт Польського економічного інституту. Загалом у Польщі налічується 24 100 компаній з українським капіталом, 2022-й може стати рекордним за кількістю зареєстрованих українських компаній.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Громадяни України зареєстрували 10 200 індивідуальних підприємців (фізичних осіб – підприємців) та 3600 компаній з українським капіталом у період із січня по вересень 2022 року. Їхня частка в числі нових підприємств у Польщі зросла до 8,5% у вересні, як порівняти із менш ніж 1% до початку війни.
  • «Кількість індивідуальних підприємців, створених громадянами України у 2022 році, зростала у геометричній прогресії з місяця на місяць. Найбільший стрибок стався у перші тижні після початку російського вторгнення, у квітні 2022 року таких компаній на польському ринку вже було у 4,5 раза більше, ніж у січні. У вересні – у 2,6 раза більше, ніж у квітні. У секторах переважали будівництво (24%), інформація та звʼязок (16%) та послуги (14%)», – каже аналітик Ганна Шиманська.
  • Згідно зі звітом аналітичного центру, з 24 лютого понад 1 млн українських біженців, переважно жінки, знайшли притулок у Польщі. За даними уряду, 420 000 осіб знайшли роботу в багатьох компаніях, переважно у сфері будівництва, інформаційних технологій та роздрібної торгівлі. Згідно зі звітом, 41% нових українських підприємств відкрили жінки.
  • Понад 50% компаній, зареєстрованих у Польщі, зробили це, щоби продовжити бізнес, який вони вели в Україні. Близько двох третин заявили, що мають намір залишитись на польському ринку незалежно від результату війни.
  • У Польщі зараз налічується 24 100 компаній з українським капіталом, тобто цілих 25% від усіх підприємств з іноземним капіталом.

Контекст

Через війну понад 5 млн українців виїхали за кордон. 71% українських переселенців у Польщі утримують себе самостійно, у тому числі працюючи на українські компанії. Вже із серпня вони могли б отримати статус податкових резидентів у країні перебування і ризикували сплатити податки двічі. 

У липні стало відомо, що українці можуть зберегти податкову резидентність України та не сплачувати податки в Польщі. Йдеться не про доходи з джерел у Польщі, сказано в офіційному листі Міністерства фінансів Польщі. Мінфін Польщі повідомив, що українці, які працюють дистанційно, можуть не сплачувати податки в цій країні. 

В минулорічному рейтингу «Друзів України» перші місця посідають Польща, Естонія, Латвія, США, Литва. Серед важливих критеріїв у рейтингу – допомога Україні та біженцям (у млрд євро) та сума допомоги країни у відсотках до її ВВП. Найбільшу допомогу виділили США – €44,5 млрд, Німеччина – €7,6 млрд, Велика Британія – €6,6 млрд. Польща, яка надала Україні допомоги на €5,1 млрд, обігнала за цим показником Францію, Канаду, Італію та Іспанію. Щодо суми допомоги країни у відсотках до її ВВП, то найщедріші – це Естонія – 1,13% від ВВП, Латвія – 1,03% та Польща – 0,88%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні