Категорія
Новини
Дата

Українські переселенці не будуть двічі сплачувати податки у Польщі

Українці можуть зберегти податкову резидентність України та не сплачувати податки в Польщі. Мова не про доходи з джерел у Польщі, йдеться в офіційному листі міністерства фінансів Польщі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У травні BRDO та IT-асоціація України звернулись до уряду України та міністерств фінансів Болгарії, Німеччини, Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини з проханням не змінювати податкове резиденство біженців-підприємців, які опинилися в цих країнах. 
  • Мінфін Польщі повідомив, що українці, які працюють віддалено, можуть не сплачувати податки в цій країні. 
  • «Таким роз’ясненням країна-сусід знов проявляє солідарність з українським народом та не намагається тлумачити на свою користь питання визначення «центру життєвих інтересів» українців, навіть якщо вони знаходимуться у Польщі більше 183 днів», – зазначили в BRDO.

Контекст

Через війну понад 5 млн українців виїхали за кордон. 71% українських переселенців у Польщі утримують себе самостійно, у тому числі працюючи на українські компанії. Вже із серпня вони могли б отримати статус податкових резидентів у країні перебування і ризикували сплатити податки двічі. 

Щоб уникнути подвійного оподаткування, потрібні зміни до двосторонніх договорів з іншими країнами. Звичайна процедура переукладання таких договорів розтягнеться на 3–5 років. Тому українська влада звернулась до ОЕСР із проханням надати пропозиції про швидкий механізм.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні