Категорія
Новини
Дата

Українці купили на 32% більше антидепресантів, ніж торік. Продажі стимулювала війна

У першому півріччі 2022 року в Україні продали антидепресантів на 496 млн грн (+41%), або 1,4 млн штук упаковок (+32%), свідчать дані консалтингової компанії «Бізнес-Кредит». Найбільше зростання продажів ліків, які використовуються для лікування ментального здоров’я, було зафіксовано в лютому – одразу на 50%, йдеться у редакційній статті Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Серед топ-10 фармкомпаній, які заробили на продажах антидепресантів українцям найбільше, лише одна українська. «Фарма Старт», яка входить у швейцарську Acino Group, за шість місяців 2022 року продала антидепресантів на 103 млн грн. Це 20% від усієї суми продажів цієї категорії ліків в Україні. Далі йдуть данська Lundbeck та американська Pfizer.
  • Якщо рахувати за кількістю проданих упаковок, то в трійці лідерів зʼявляються ще дві українські фармкомпанії – «Лекхім» і «Дослідний завод «ГНЦЛС».
  • У брендах за продажами в грошах лідирує Pfizer з його препаратом «Золофт», якого було продано вдвічі більше, ніж торік, – на 47 млн грн. Найпопулярніший за цей період антидепресант в упаковках серед українців – «Амітриптилін». Його продали понад 180 000 упаковок.
  • Найбільше зростання продажів ліків, які використовуються для лікування ментального здоров’я, було зафіксовано в лютому – одразу на 50%, каже директор з продажів і маркетингу представництва північномакедонської фармкомпанії Alkaloid Артем Матвєєв.
  • У категорії препаратів, які використовують для лікування ментального здоров’я, є великий потенціал для зростання, каже гендиректор фармкомпанії «Дарниця» Андрій Обрізан. Згідно з результатами дослідження компанії Gradus Research, від початку широкомасштабної війни 57% українців зазнали психічних розладів, з них лише 13% зверталися по професійну медичну допомогу, каже Обрізан. Він вважає, що надалі частка людей, які звертатимуться до фахівців, зростатиме.
  • Більше про це читайте тут: «Арестович уже не рятує. Через війну українці витратили на антидепресанти 500 млн грн за пів року. Хто на цьому заробляє».
Українці купили на 32% більше антидепресантів, ніж торік. Продажі стимулювала війна /Фото 1

Українці активно купують антидепресанти

Контекст

Напад Росії спричинить середні або тяжкі наслідки для ментального здоров’я кожного десятого українця, прогнозує МОЗ. Загалом психологічної підтримки, за оцінкою міністерства, потребуватимуть близько 15 млн громадян.

У кожної п’ятої людини, що прожила травматичні події, страждає психічне здоров’я, свідчать дані ВООЗ. Ще 10% не можуть жити повноцінним життям. Найчастіші стани – депресія, тривожність, безсоння та болі у спині або шлунку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні