Категорія
Новини
Дата

Українців не звільнятимуть з роботи за звʼязки в окупації та РФ. Верховна Рада відреагувала на вето президента

1 хв читання

Верховна Рада погодилася з пропозиціями президента Володимира Зеленського й виключила із законопроєкту №7731 норму про право роботодавця на звільнення працівника за неінформування про звʼязки з особами, які перебувають у РФ або в окупації. За законопроєкт в цілому проголосував 241 народний депутат на засіданні Верховної Ради 4 червня, пише Інтерфакс-Україна.

Деталі

  • Дотримуючись пропозицій президента, Верховна Рада також доповнила законопроєкт новими частинами. 
  • Так, складовою правил внутрішнього трудового розпорядку можуть бути правила поведінки, які містять зобовʼязання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом. Йдеться про інформацію, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією. 
  • Документ також передбачає обовʼязковість встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та / або обʼєктах чи операторах критичної інфраструктури.

Контекст

Документом пропонувалося доповнити статтю 142 КЗпП положеннями, які дозволяли роботодавцям зобовʼязувати працівників повідомляти про звʼязки з громадянами Росії або мешканцями тимчасово окупованих територій. 

Президент 15 травня повернув законопроєкт №7731 до Верховної Ради з пропозиціями. Зеленський вважає, що такий підхід не відповідає Конституції України, бо використане у законі формулювання «зв’язки із фізичними особами» не має чіткого правового визначення.

Правозахисники закликали президента ветувати згаданий закон. У заяві, яка опублікована Центром прав людини ZMINA, йдеться, що вимога повідомляти про контакти в російській окупації суперечить державній політиці реінтеграції, а також фактично робить із мільйонів переселенців та інших громадян, зареєстрованих в окупації, тих, «зв’язок» з ким слід сприймати як загрозу. 

Вимогу щодо повідомлення про «зв’язки» з жителями на ТОТ чи людьми, які там перебувають або зареєстровані, правозахисники називають «непропорційним заходом державної політики для захисту національних інтересів України в умовах збройної агресії».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні