Категорія
Новини
Дата

Майже 60% бізнесів мають проблему з пошуком працівників, серед причин – мобілізація і міграція – опитування Мінекономіки

2 хв читання

У 2024 році роботодавці, які наймають працівників, вказують на дефіцит кадрів. 43% опитаних респондентів зіткнулися з труднощами при заповненні вакансій, йдеться у опитуванні Міністерства економіки. І це попри істотне скорочення робочих місць і зростання безробіття протягом 2022–2023 років.

Пошук кваліфікованих працівників є головною проблемою для 58% опитаних респондентів.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з опитуванням, 58% бізнесів назвали проблемою пошук кваліфікованих працівників, 42% – необхідне зовнішнє фінансування, 40% – безпеку бізнесу, 25% – конкуренцію і 24% – ланцюги поставок.
Майже 60% бізнесів мають проблему з пошуком працівників, серед причин – мобілізація і міграція – опитування Мінекономіки /Фото 1

Інфографіка: Міністерство економіки

Майже 60% бізнесів мають проблему з пошуком працівників, серед причин – мобілізація і міграція – опитування Мінекономіки /Фото 2

Інфографіка: Міністерство економіки

Попередній слайд
Наступний слайд
  • За даними проведеного опитування, саме мобілізація (67%) та міграційні процеси (54%), на думку респондентів, є основними причинами браку робочої сили. Крім того, до причин нестачі робочої сили віднесли неконкурентну зарплату (36%) та внутрішню міграцію (21%).
  • Роботодавці намагаються заповнити вільні вакансії різними способами, однак є й такі, які через неможливість набрати персонал відмовляються від замовлень (11%). 
  • Водночас 36% опитаних респондентів очікують на погіршення ситуації з нестачею кваліфікованих кадрів на ринку праці після завершення війни.

В опитуванні взяли участь 3175 респондентів з усіх регіонів України. В опитуванні взяли участь 88% підприємтсв, в яких кількість працівників не перевищує 200, тобто вибірка – це зріз думок, в основному малого та середнього бізнесу.

Контекст

Розмір середньомісячної зарплати в Україні у першому кварталі 2024-го зріс на 22,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року і становив 18 903 грн. Про це повідомила Державна служба статистики. За оцінками Forbes, зростання середньої зарплати у реальному вираженні (з поправкою на інфляцію) за перший квартал становило 18%, а в доларовому – 17% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Найвищий показник середньої зарплати за галузями зафіксований у сфері інформації та телекомунікацій – 49 473 грн (+35,6% до показника першого кварталу 2023 року). Найменший рівень середньої зарплати Держстат зафіксував у сфері бібліотечної, архівної та музейної справи – 11 063 грн (+15,1%).

Український бізнес під час війни відчуває дефіцит кадрів через міграцію та мобілізацію, посилення конкуренції за працівників і проблеми з продуктивністю праці, йдеться в інфляційному огляді НБУ за квітень 2024 року. Вочевидь, це дало змогу Нацбанку поліпшити прогноз щодо безробіття в 2024 році з 16,2% до 14,2%.

У травні після двох місяців позитивних настроїв поспіль бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльностіповідомляв НБУ. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) у травні знизився до 48,0 з 52,3 у квітні. Негативно повпливали значний дефіцит кваліфікованих кадрів, невизначеність щодо подальшого перебігу бойових дій і умов мобілізації співробітників та інші фактори.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні