Українцям за пів року перерахували $5,7 млрд з-за кордону. Найбільше – з Італії /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Українцям за пів року перерахували $5,7 млрд з-за кордону. Найбільше – з Італії

Shutterstock

У першому півріччі українці активно здійснювали перекази в межах України та отримували їх з-за кордону, повідомляє НБУ. Всього за січень–червень в Україну з усього світу перераховано $5,7 млрд, включаючи перекази через офіційні канали (банки, міжнародні системи грошових переказів, поштові відділення) та неофіційні, зокрема, передавання грошей із рук в руки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • В Україну за пів року з використанням систем переказу коштів переказано $1,3 млрд в еквіваленті. Середня сума одного транскордонного переказу в Україну становила $228.
  • Через системи переказу коштів найбільше коштів в Україну надійшло з Італії (20,85%), США (17,74%), Ізраїлю (15,59%), Німеччини (8,61%) та Ірландії (5,2%).
Українцям за пів року перерахували $5,7 млрд з-за кордону. Найбільше – з Італії /Фото 1
  • Лідерами за сумою переказів в Україну були Western Union, MoneyGram та PrivatMoney.
  • Обсяг внутрішньодержавних переказів через системи переказу коштів становив 300,6 млрд грн за січень–червень. Середня сума одного переказу в межах України становила 770 грн.
  • Лідером за сумою переказів по Україні стала система NovaPay.

Контекст

Тенденція до скорочення грошових переказів спостерігалася в 2022-му – за рік в Україну переказано майже $13 млрд, що на $1 млрд, або 7%, менше ніж у 2021 році. Саме в 2021-му зафіксовано рекордну кількість грошових переказів в Україну (понад $14 млрд).

Обсяги приватних грошових переказів у січні 2023 року порівняно з січнем минулого року зменшилися на 14,4% та становили $967 млн, зазначається в проєкті аналітичного центру CASE Україна «Ціна держави» з посиланням на дані НБУ. Скорочення надходжень відбулось як за офіційними, так і за неформальними каналами. 

Заробітна плата, яку українці отримують із-за кордону, скоротилася на 28,5%, інші приватні перекази, що надійшли через офіційні канали, зменшилися на 11,1%. Загалом офіційними каналами надіслано на 19,9% переказів менше, ніж у січні минулого року, тоді як потік через неформальні канали зменшився на 8,6% порівняно з січнем минулого року.

Попри скорочення обсягу переказів, заробітчани залишаються одними з лідерів із забезпечення притоку валюти до України. За прогнозами НБУ, обсяг приватних грошових переказів до України в 2023-му становитиме $15,9 млрд (прогноз скоригований у бік скорочення, оскільки раніше очікувалося $16,4 млрд), а у 2024 році – $15 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні