Категорія
Новини
Дата

«Укренерго» анонсувало більше днів без відключень електроенергії

1 хв читання

За умов відсутності масованих атак, упродовж серпня-жовтня відключень електроенергії буде менше, або нетривалі обмеження будуть лише у вечірні години. Сьогодні – перший день у липні, коли відключень електроенергії немає, повідомила пресслужба НЕК «Укренерго» 30 липня. 

Через дефіцит в енергосистемі українські підприємства скорочують виробництво, інвестиції та втрачають доходи. Масові відключення безпосередньо впливають на економіку, зростання якої вже почало сповільнюватися.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Причина покращення ситуації – в системі стало більше енергії завдяки виходу з ремонту двох блоків на атомних станціях, а споживання знизилося через похолодання.
  • Найкраща ситуація в енергосистемі зараз у денні години – з 11:00 до 15:00. Це час, коли на додачу до інших потужностей ефективно працюють сонячні електростанції. 
  • В той час, як ранкові та вечірні години доби потребують більших потужностей для покриття споживання в країні. Тож ощадливе споживання в ці години доби дозволить збалансувати енергосистему та обійтися без запровадження графіків, зазначило «Укренерго».
  • Компанія просить споживачів, за можливості, перенести користування потужними електроприладами на період з 11:00 до 15:00 години щодня. 
  • Відновлення пошкоджених енергооб’єктів триває, ремонтні бригади зараз посилено готують електростанції до зими, йдеться у повідомленні.

Контекст

З березня Росія завдає масованих ударів по українській енергетиці. З ладу виведено понад 90% українських ТЕС, понад 45% гідрогенерації. Загалом Україна втратила близько 9000 МВт потужностей, за даними Міненерго. Під час минулої зими максимальна потужність енергосистеми досягала 18 000 МВт, зараз – менше 10 000 МВт.

За відсутності ворожих обстрілів компанія ДТЕК до жовтня планує повернути в роботу 60-70% генерації, яку вона мала на початок березня цього року, сказав виконавчий директор енергохолдингу ДТЕК Дмитро Сахарук.

За січень-травень 2024 року зростання ВВП оцінювалося на рівні 4,3% [±1%] у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, свідчать дані Мінекономіки. Зростання економіки стримував, зокрема, дефіцит електроенергії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд