Категорія
Новини
Дата

ДТЕК до жовтня планує повернути 60-70% генерації, яку втратив з весни цього року

1 хв читання

Компанія ДТЕК до жовтня планує повернути в роботу 60-70% генерації, яку вона мала до початку масованих російських обстрілів у березні цього року. Про це сказав виконавчий директор енергохолдингу ДТЕК Дмитро Сахарук на форумі «Майбутнє української енергетики. Діалоги з NV».

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • «На всіх наших станціях немає жодного даху, немає жодної стіни. За низьких температур обладнання, навіть яке ми відновимо, не працюватиме», – розповів Сахарук.
  • За його словами, донори наразі не готові фінансувати відновлення приміщень, хоча це першочергова потреба для належної роботи електростанцій і майже 70% вартості всього відновлення. Сахарук оцінює поточні потреби з відновлення в $350-400 млн.
  • Натомість, за його словами, ДТЕК планує до жовтня повернути в роботу 60-70% генерації, яку вона мала до початку обстрілів у березні 2024 року, але за умови, що не буде нових обстрілів.
  • Відновлення компанія планує здійснювати за власні кошти, а також за рахунок старого обладнання, яке зніматиме зі станцій у Європі. 

Контекст

Росія з початку повномасштабного вторгнення атакувала ТЕС ДТЕК Енерго понад 180 разів: станом на зараз втрачено 90% потужностей, заявляв гендиректор ДТЕК Енерго Ільдар Салєєв.

«Збитки за попередніми оцінками сягають $350 млн. Тільки цього року на ремонти ТЕС піде 4 млрд грн власних коштів – близько $100 млн. Це наш мінімальний план, що ми можемо встигнути зробити цього року», – написав він. За словами Салєєва, на відновлювальні роботи підуть роки, а точні терміни залежатимуть від наявності необхідного обладнання.

Водночас він наголосив, що категорія «відновленню не підлягає» не розглядається, і всі енергообʼєкти будуть відновлені «рано чи пізно».

З березня 2024-го Росія завдала шість масованих ударів по українській енергетиці. З ладу виведено понад 90% українських ТЕС, понад 45% гідрогенерації. Загалом Україна втратила близько 9000 МВт потужностей, за даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Під час минулої зими максимальна потужність енергосистеми досягала 18 000 МВт, зараз – менше 10 000 МВт. Під час KIEF Talks аналізом ситуації поділились голова «Укренерго» Володимир Кудрицький, виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук, засновник «Гідроенергоінвест-Акванова» Ігор Тинний та радниця премʼєр-міністра Наталія Бойко. Головне з розмови читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд