Категорія
Гроші
Дата

Годі чекати, поки ваші проблеми вирішить держава. Власник мереж ЕВА і Varus Руслан Шостак зміг знайти позитив у проблемах з енергетикою. Які його аргументи

4 хв читання

Руслан Шостак /Колаж Анна Наконечна

Руслан Шостак Фото Колаж Анна Наконечна

Український бізнес зараз стикнувся з небувалим викликом — Росія нарощує атаки по енергосистемі України. Під загрозою зупинки опинилися тисячі виробництв і компаній. Бізнесу ж не можна чекати, поки уряд країни розв'яже проблему, адаптуватися треба самостійно. І ось чому. Пояснює засновник та президент Terwin Руслан Шостак. Його корпорація управляє найбільшими ритейловими мережами EVA та Varus.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Днями товариш розповідав, яких проблем його бізнесу завдають відключення світла. На моє питання, чому б не встановити генератор, він відповів: дорого.

Цілком зрозуміло, що це недешево, але питання набагато ширше. Йдеться взагалі про існування бізнесу в Україні. Та й самої держави. 

Наразі світло вимикають всього на кілька годин на день, але дехто через це вже готовий до капітуляції, аби жити в комфорті. 

Психіатр Віктор Франкл у своїй книзі «Сказати життю «так»! Психолог у концтаборі» описує умови, за яких можна вижити, перебуваючи всередині пекла. Головна з них – психологічна та фізична адаптація. Всі, хто адаптувався, вижили. Ті, хто думав, що це ненадовго, – пішли з життя. Хоч Україна і не концтабір, умови для життя та бізнесу у нас дуже складні. 

У тому пеклі, яке нам створює Росія, маємо сказати життю «так». Адаптуватися та стати максимально незалежними. І ми можемо це зробити. Якщо кожен забезпечить собі один кіловат електроенергії, отримаємо 30 ГВт. Це більше, ніж знищив ворог. Участь кожного сьогодні має величезне значення. 

Годі чекати, поки ваші проблеми вирішить держава. Частина людей сьогодні може забезпечити себе сама джерелом енергії. Це дорого, але це внесок українців у поразку ворога. 

Не розумію, чому український бізнес панікує. Встановили альтернативні джерела енергії й все. Сьогодні це фінансується українськими банками на хороших умовах, численні компанії допомагають встановлювати потужності. Термін окупності два-три роки. Держава взагалі створила найкращі умови для розвитку зеленої енергетики. Сьогодні це дуже привабливий інвестиційний проєкт для бізнесменів та приватних споживачів. Ще раз підкреслюю, що всі вкладені гроші окупляться за короткий термін. 

Україна перебуває у розпалі війни, ворог свідомо знищує нашу енергетичну систему. Ми не можемо знати, чого чекати цієї зими та в наступні роки. Тож має працювати золоте правило: рятуй себе сам, а не чекай допомоги. Так, це дорожче, ніж у мирні часи. Але натомість ви отримуєте впевненість у майбутньому та зруйнуєте план ворога. 

Держава прокинулася, але надто пізно

З боку держави зроблено справді багато, щоб країна була більш автономною, але надто пізно, і ще не все реалізовано. Багато ще потрібно зробити, щоб стати до кінця незалежними та ефективними. Всі розуміли ще на початку війни, що енергетична галузь України – головна ціль Росії. Але тільки зараз, на третій рік війни, вносяться законопроєкти, які дозволяють безмитне ввезення в Україну альтернативних джерел енергії. Якби закони були прийняті раніше, сьогодні ми були б готові. 

На які джерела дивитися сьогодні?

Радити, яку батарею встановити, не буду – не експерт в енергетиці. Проте як менеджеру мені цілком очевидно – у кожній компанії сьогодні має зʼявитися штаб, до складу якого увійдуть юристи, фінансисти, технічні працівники та зовнішні експерти. Вони допоможуть бізнесу та співробітникам перейти на альтернативні джерела генерації та зберігання енергії. Мало хто з ваших працівників розуміється на цій темі, і людям потрібна допомога, щоб усе правильно оформити та встановити.    

Також сьогодні створюються нові можливості для бізнесменів. Годі жалітися на те, що немає можливості для розвитку вашого бізнесу. Займайтеся новим напрямом – сервісом для встановлення та обслуговування альтернативних джерел. Місце на цьому ринку є, зараз по країні величезний дефіцит таких компаній. Це багатомільярдний ринок. 

Унікальний шанс

Головне, що дають Україні нові умови, – це унікальний шанс здійснити так званий «зелений перехід». Так називають процес заміни «брудної» теплової генерації на більш «чисті» джерела, які мають менший вуглецевий слід. Цивілізований світ вже на повну рухається у цьому напрямку. Що стосується бізнесу, через кілька років економічно розвинені країни не будуть споживати продукцію, що вироблена не з «чистих» джерел. Тому майбутнього української економіки може не бути без зеленої енергетики.

Україна вже за 10 років не зможе експортувати більшу частину продукції, якщо не матиме підтвердження зеленого походження енергії для її виробництва. Для нас це вже не питання вибору, а питання існування наших товарів на експортних ринках. 

Тому інвестиції в зелену економіку – це внесок у власне майбутнє. Три моменти.

  • Ваш бізнес матиме гарантоване постачання енергії, коли решта залежать від централізованих мереж.
  • Численні обʼєкти малої потужності – це та сама розподілена енергетика, яку ворогу важче атакувати. Якщо в місті замість однієї теплової станції буде тисяча маленьких, то знищити їх одночасно буде неможливо. 
  • В альтернативних станцій хороше майбутнє навіть після закінчення війни. Через кілька років альтернативні джерела перестануть бути інновацією і стануть звичайними, як інтернет.

Якби не війна, поступовий процес переведення вугільних ТЕС на екологічно чисті джерела розтягнувся б на багато років. Постали б довічні питання, що робити з видобутком вугілля та станціями, що його спалюють.

Враховуючи потужні лобістські можливості власників теплової генерації та вугільних шахт, Україна застрягла б надовго на шляху «зеленого переходу». Проте ворог зруйнував вугільну теплову генерацію України. Відновлювати її немає жодного сенсу, бо вона була застарілою та неефективною. 

Отже, ми маємо унікальний історичний шанс швидко замінити «брудні» джерела на нові, екологічно чисті. Тож можемо завершити «зелений перехід» у найближчі два-три роки та увійти до списку «найзеленіших» країн світу, якщо зараз об’єднаємось і підійдемо до цієї справи з розумом.

Ми не знаємо, коли закінчиться війна. Але наше спільне завдання – навчитися якісно жити та вести та розвивати свій бізнес в тих умовах, які дозволяє сьогодення. Саме в цьому наша конкурентна перевага та сила. 

Все залежить від нас.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд