Категорія
Новини
Дата

«Укренерго» оголосило перші довгострокові аукціони закупівлі допоміжних послуг

2 хв читання

«Укренерго» планує купити послуги з надання різних видів резервів, заключивши договори з переможцями аукціонів на 5 років з відтермінуванням надання послуги до одного року, повідомив голова правління НЕК Володимир Кудрицький. Перші аукціони відбудуться 15 та 22 серпня.

Очікується, що аукціони стануть революційним кроком у побудові розподіленої генерації в Україні.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Зазначається, що такі аукціони є можливістю для інвесторів, бізнесів і громад як забезпечити енергонезалежність, так і розширити чи почати новий бізнес.
  • Зокрема, на першому аукціоні 15 серпня буде виставлена потреба 99 МВт, купуватимуть послуги первинного регулювання. 
  • «В цьому аукціоні матимуть змогу взяти участь, в основному, системи накопичення енергії – дуже швидкі і дуже маневрені установки, здатні виконати команду диспетчера за 15 секунд», – повідомив він.
  • Другий аукціон відбудеться 22 серпня, на ньому планують придбати 1000 МВт. З яких 579 МВт – послуга завантаження, тобто здатність нових електростанцій підтримувати енергосистему шляхом збільшення свого виробітку, і 421 МВт – це симетричний резерв.
  • В цьому аукціоні зможуть брати участь газопоршневі, газотурбінні установки та електростанції на біомасі. «Це станції, які зможуть розвантажуватись та завантажуватись за командою диспетчера протягом 15 хвилин», — зазначив Кудрицький.
  • Переможці аукціону отримають фіксований контракт у євро з можливістю відтермінування надання послуги на один рік. Тобто, переможці матимуть час до вересня 2025 року побудувати електростанцію чи установку, здатну забезпечувати балансування енергосистеми. 
  • При цьому, тариф, який пропонує «Укренерго», буде відчутно вищий, ніж платять оператори європейських енергосистем.
  • За словами Володимира Кудрицького, для побудови стійкої до можливих атак системи у найближчі кілька років в Україні потрібно додаткові: 4 ГВт потужностей нових вітрових електростанцій, 3,8 ГВт сонячних електростанцій, 1,4 ГВт потужностей газової генерації, 1,1 ГВт потужностей нових ТЕС на біопаливі і 0,8 ГВт потужностей установок зберігання енергії.
  • «Щоб усе це було збудовано – потрібно близько 12-13 млрд євро. Втілити настільки масштабні зміни неможливо без залучення приватних інвестицій», – пояснили у НЕК. Тож, потрібні економічні передумови, щоб бізнес і громади були зацікавлені у побудові нової децентралізованої енергосистеми. 

Контекст

Допоміжні послуги – це готовність електростанції до зміни потужності виробництва за командою диспетчера. Таким чином – забезпечується стабільність роботи енергосистеми. «Укренерго», як оператор системи передачі, укладає відповідний договір та купує цю послугу у компаній-виробників електроенергії.

З березня Росія завдає масованих ударів по українській енергетиці. З ладу виведено понад 90% українських ТЕС, понад 45% гідрогенерації. Загалом Україна втратила близько 9000 МВт потужностей, за даними Міненерго. Під час минулої зими максимальна потужність енергосистеми досягала 18 000 МВт, зараз – менше 10 000 МВт.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять $50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд