Категорія
Новини
Дата

«Укренерго» розраховує відновити експорт до Словаччини та Румунії найближчим часом

Оператор системи передачі «Укренерго» розраховує погодити умови розподілу прибутку під час експорту електроенергії до Словаччини та Польщі найближчим часом, до Румунії – протягом кількох місяців. Про це розповів керівник держкомпанії Володимир Кудрицький в інтерв’ю Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Угорський, румунський і, зрештою, словацький оператори енергосистем хочуть імпортувати українську електроенергію з проведенням спільних аукціонів з доступу до розподілу пропускної спроможності міждержавних ліній, сказав Кудрицький.
  • Поки в Україні не затверджено порядок проведення спільних аукціонів, «Укренерго» розраховує тимчасово домовитися про односторонні аукціони зі словацькими колегами.
  • Умови проведення односторонніх аукціонів мають враховувати те, що в Україні війна.
  • «Найближчим часом ми повинні вийти на угоду зі Словаччиною. Дуже сподіваюся, що з нашими польськими колегами домовимося теж в стислі терміни», – сказав Кудрицький.
  • Керівник «Укренерго» сподівається, що з румунським оператором вдасться домовитися в найближчі місяці.

Ключова цитата

«Колеги зі Словаччини побачили розподіл прибутку не на свою користь і зупинили його. Ми почали експорт за процедурою, яка закріплена в чинній регуляторній базі та використовувалася багато років. Тепер ця процедура не влаштовує наших сусідів. Вони хочуть, аби ми працювали з ними за європейськими правилами», – сказав керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький. 

Контекст

Україна почала експорт електроенергії до Словаччини 17 квітня, але 21 квітня експорт зупинився.

Відтоді чиновники, відповідальні з експорт, обмінюються звинуваченнями та не поспішають приймати необхідні для запуску експорту рішення. «Укренерго» має усі можливості для проведення спільних аукціонів, каже голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський. Нацкомісія 20 квітня ініціювала перевірку «Укренерго» щодо зупинки експорту електроенергії до Словаччини.

Водночас профіцит електроенергії зберігається тільки в денні і нічні години, а в пік споживання дефіцит до 1–1,2 ГВт, каже топменеджер великої енергетичної компанії на умовах анонімності, адже усі ці дані засекречені через війну.

18 травня Україна почала одночасно імпортувати електроенергію зі Словаччини, а також продовжить експорт до Молдови та Польщі, повідомляє «Укренерго».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні