Україна одночасно імпортуватиме та експортуватиме електроенергію – «Укренерго» /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Україна одночасно імпортуватиме та експортуватиме електроенергію – «Укренерго»

Shutterstock

У четвер, 18 травня, вдень Україна імпортуватиме електроенергію зі Словаччини, а також продовжить експорт до Молдови та Польщі, повідомляє «Укренерго».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Україна почне одночасно імпортувати і експортувати електроенергію.
  • «Сьогодні вдень упродовж трьох годин триватиме невеликий імпорт зі Словаччини. У нічні та денні години, коли в енергосистемі є надлишок потужності і знижене споживання, продовжується експорт до Молдови та Польщі», – йдеться у повідомленні НЕК.
  • Зазначається, що наразі виробництво електроенергії достатнє для покриття споживання.
  • Водночас 18 травня у вечірні години прогнозується такий самий рівень споживання, як і вчора, для покриття якого будуть задіяні всі наявні резерви потужності. Ремонтна кампанія на електростанціях триває.
  • В «Укренерго» додали, що допомогти енергосистемі стабільно працювати може ощадливе споживання і закликали українців зменшити використання електроенергії з 19:00 до 22:00.

Контекст

Міненерго 7 квітня дозволило експорт електроенергії за умови профіциту. З 11 жовтня 2022-го експорт було заборонено після перших масованих ракетних обстрілів української енергосистеми. На грудень, за даними уряду, 50% енергосистеми було пошкоджено чи зруйновано.

З 17 лютого енергосистема України працює з резервом потужності, за даними Міненерго. На початку березня профіцит електроенергії в Україні становить 1500–2000 МВт, за словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка.

Голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону повідомив, що енергосистема України цього літа може відчувати дефіцит електроенергії через проведення ремонтних робіт. Його компенсуватимуть за рахунок ТЕС та імпорту. За словами Кудрицького, ремонтна кампанія весни–літа 2023 року буде однією з найскладніших. На це впливають масштабні руйнування, яких зазнала енергосистема взимку, і те, що в окупації залишаються кілька великих електростанцій.

Голова НЕК нагадав, що зазвичай в Україні протягом весни й літа спостерігається надлишок потужності й країна здатна експортувати електроенергію. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні